Egereši i Pajtić: Dobro je što će skupština imati budžet

Od iduće godine vojvođanski parlament će imati vlastiti budžet. Egereši i Pajtić pozdravili su taj predlog

25. nov 2010

Predsednici Skupštine i Vlade Vojvodine, Šandor Egereši i Bojan Pajtić pozdravili su danas predlog da pokrajinski parlament od iduće godine ima vlastiti budžet.
Pokrajinski poslanici će na današnjoj sednici raspravljati o tom predlogu vladajuće Koalicije Za evropsku Vojvodinu, a predlog skupštinskog budžeta ući će u decembru u  predlog pokrajinskog budžeta za 2011. godinu.
Šandor Egereši je novinarima rekao da je jedan od osnovnih principa parlamentarne demokratije da skupština ima svoj budžet i dodao da to ne znači da će poreski obveznici više plaćati iz svog džepa zbog uvođenja skupštinskog budžeta.
„Nakon ove odluke, skupština će efikasnije funkcionisati u Vojvodini“, ocenio je Egereši.
Prema njegovim rečima, bez svog budžeta, Skupština Vojvodine je u potpunosti bila zavisna od pokrajinske vlade. „Sada dobijamo samostalnost koja nam pripada“, rekao je Egereši.
Bojan Pajtić je kazao da je važno da pokrajinska administracija sledi oni što su evropski i civilizacijski trendovi, a jedan od takvih trendova je podela između zakonodavne i izvršne vlasti i u budžetskom smislu.
„Skupština treba da ima onu vrstu slobode koja znači da ne treba da se obraća izvršnoj vlasti za svaku stavku. Pored toga što bira izvršnu vlast, skupština treba i da kontroliše izvršnu vlast“, rekao je Pajtić.
Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški izrazio je zadovoljstvo što će Skupština Vojvodine imati svoj budžet i ocenio da je to korak unapred u odvajanju izvršne i zakonodavne vlasti.
On je, međutim, podsetio da je LSV još ranije tražila da pokrajinski parlament dobije svoj budžet i rekao da su sadašnji predlozi Koalicije Za evropsku Vojvodinu potpuno identični predlozima LSV.
„Nije mi jasno zbog čega to onda nije usvojeno, nego je prihvaćeno tek sada. Nadam se da je to zbog toga što su naši koalicioni partneri shvatili da je naša inicijativa bila ispravna“, kazao je Bogaroški.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga