Egereši: Dunavska regija najvažniji evropski projekat regionalnih integracija

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši učestvovao je danas u radu konferencije «Strategija Evropske unij…

25. feb 2010

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši učestvovao je danas u radu konferencije «Strategija Evropske unije za dunavski region», koja se održava u Budimpešti, a organizatori konferencije su Evropska komisija i Vlada Republike Mađarske.

Ova konferencija predstavlja drugu u nizu koja bi trebala da ubrza proces donošenja dunavske strategije, a odmah potom i formiranja dunavskog regiona, koje se očekuje tokom prve polovine 2011. godine za vreme predsedavanja Mađarske Evropskom unijom. Osnovne teme konferencije bile su privredni, održivi i humani razvoj (kultura, obrazovanje i očuvanje identiteta), kao i institucionalni razvoj i samouprave.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši naglasio je da Dunav predstavlja još uvek nedovoljno iskorišćen potencijal, u političkom, privrednom i turističkom smislu i dodao svoje uverenje da će se u što kraćem roku precizirati konkretni projekti i njihovi nosioci koji će činiti dunavsku strategiju, kako bi i građani dunavskih regija i lokalnih samouprava mogli da vide konkretne rezultate ovakve saradnje.

«Sama činjenica da je Evropski parlament zadužio Evropsku komisiju da u što kraćem roku izradi dunavsku strategiju i ubrza proces formiranja dunavskog regiona govori o tome da je ova tema jedan od prioriteta na nivou Evropske unije. Logično je da Srbija koja je dunavska zemlja i Vojvodina koja je dunavska regija, aktivno učestvuju u celom ovom procesu kako bi na najbolji mogući način lobirali za svoje interese. Ono što u narednom periodu bude uvršteno u dunavsku strategiju, to će kasnije predstavljati i konkretan rezultat svih naših dugogodišnjih napora», istakao je Egereši nakon prvog dana konferencije.

Egereši je dodao i da Vojvodina ima dugogodišnje prijateljske odnose sa dunavskim regijama, ali da kada dunavski region zaživi, to će svakao olakšati saradnju sa dosadašnjim partnerima u oblasti turizma, kulture, privrede, pa i političku saradnju.

«Na današnjoj konferenciji se kristališe najvažniji evropski projekat, izrada dunavske strategije u procesu osnivanja dunavske regije, što je jedan od najvažnijih prioriteta i aktivnosti AP Vojvodine u prethodnom periodu. Uveren sam da će u dunavskoj strategiji biti prepoznati značaj i uloga lokalnih samouprava i regija kao noslilaca najvažnijih projekata koji će istovremeno održavati stvarni interes građana koji žive duž Dunava», naglasio je Egereši.

Plenarni deo konferencije otvorili su visoki predstavnici vlada Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Slovačke, Moldavije i Srbije, koju je predstavljao potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić.

Konferenciji su, pored predsednika Egerešija, prisustvovali i potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za međunarodnu regionalnu saradnju Boris Barjaktarović i predsednik opštine Apatin i poslanik u Skupštini AP Vojvodine dr Živorad Smiljanić.

(PSINFO)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga