Egereši: Dan Evrope je praznik Vojvodine

Egereši je poručio da Vojvošani Dan Evrope doživljaju kao svoj praznik, spremni da sa još više truda, rada i entuzijazma nastave da rade ono što najbolje umeju: da pomažu Srbiji da što pre postane članica Evropske unije

08. maj 2011

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da 9. maj, Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, predstavlja veliki praznik za sve građane Vojvodine koja je „Evropa u malom“.

„Dan Evrope doživljamao kao svoj praznik, spremni da sa još više truda, rada i entuzijazma nastavimo da radimo ono što najbolje umemo: da pomažemo Srbiji da što pre postane članica Evropske unije“, ukazao je Egereši u saopštenju za javnost.

On je istakao da je 9. maj datum kada se sa puno poštovanja treba setiti svih žrtava fašizma.

„To nikada ne smemo zaboraviti, i nikada ne smemo dozvoliti da se ponovi. Nastavićemo da se snažno suprotstavljamo najmanjem nagoveštanju veličanja fašizma, nacizma, antisemitizma i drugih retrogradnih ideologija“, rekao je Egereši.

Puštanjem 1.000 šarenih balona u centru Novog Sada Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je obeležila Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom.

Funkcionerka LSV Tijana Eter kazala je novinarima da to što se ta dva važna datuma obeležavaju istovremeno, podseća da je borba protiv fašizma jedna od temeljnih vrednosti EU.

„Fašizam kakav po zlu pamtimo, jeste pobeđen u Drugom svetskom ratu, ali još žive neki njegovi oblici: nasilje, mržnja, netolerancija, diskriminacija – rasna, polna ili verska… Sve je to fašizam“, kazala je Eter.

Ona je rekla da se LSV već 20 godina dosledno bori protiv fašizma u svim njegovim oblicima i dosledno zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

„Zato danas puštamo ovih hiljadu balona – da poručimo da smo bili i da ćemo biti brana fašizmu, kao i da ćemo sve činiti da Vojvodina i Srbija budu što pre deo evropske porodice, gde i pripadamo“, rekla je Tijana Eter.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga