Egereši: Bez prihoda i imovine nema autonomije

"Bez donošenja ovih zakona dovedeno je u pitanje ostvarivanje suštinske autonomije pokrajine, kao i ostvarivanje Ustavom i zakonom utvrđenih nadležnosti lokalnih samouprava"

16. jul 2011

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da je od ključne važnosti da što pre budu usvojeni Zakon o finansiranju nadležnosti pokrajine, kao i Zakon o javnoj svojini.
„Bez donošenja ovih zakona dovedeno je u pitanje ostvarivanje suštinske autonomije pokrajine, kao i ostvarivanje Ustavom i zakonom utvrđenih nadležnosti lokalnih samouprava“, naveo je Egereši u saopštenju za javnost povodom trogodišnjice rada aktuelnog saziva parlamenta.
On je ocenio da su u protekle tri godine najznačajniji rezultati postignuti u oblasti zaštite i unapređenja prava nacionalnih zajednica i međuregionalne saradnje.
„Pred Vojvodinom je i dalje njen najozbiljniji zadatak: da se do kraja transformiše u moderan, ekonomski razvijen evropski region koji obezbeđuje uslove za bolji život svih svojih građana“, naveo je Egereši u saopštenju za javnost.
On je kao ključne rezultate u radu parlamenta izdvojio donošenje Statuta Vojvodine, osnivanje nacionalnih saveta nacionalnih, zajednica, zajednički rad sa Ministarstvom unutrašnjih poslova na poboljšanju bezbednosne situacije koji je rezultirao smanjenjem broja međunacionalnih incidenata.
Izdvojio je i dobijanje saglasnosti za otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu, kao i aktivnu međuregionalnu saradnju koja je u velikoj meri doprinela boljem imidžu Vojvodine i Srbije.
Prema njegovim rečima, veliki značaj ima i donošenje novog Poslovnika, jer po prvi put pokrajinski parlament ima svoj budžet i samostalno uređuje i raspolaže sredstvima za rad.
Egereši je istakao da je pokrajinski parlament aktivno učestvovao u donošenju Dunavske strategije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga