Egereši: Autonomija postoji i sa statutom i bez njega

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je danas da autonomija Vojvodine postoji i sa statutom i bez…

14. okt 2009

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je danas da autonomija Vojvodine postoji i sa statutom i bez njega.
Egereši je agenciji Beta povodom godišnjice neusvajanja Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije rekao da „političke igre oko statuta ne mogu poreći stvarnost“.
„A činjenica je da autonomija Vojvodine suštinski postoji i sa Statutom i bez njega“, kazao je predsednik Skupštine Vojvodine.
Prema njegovim rečima, činjenica je da je Skupština Srbije probila sve ustavne rokove u vezi sa Statutom Vojvodine.
„To svedoči o nedostatku političkog konsenzusa ali i o nedostatku političke vizije o pravcima strateškog razvoja Srbije. Odlažu se ključna pitanja kao što su demokratizacija, decentralizacija, mdoernizacija i evropeizacija Srbije“, rekao je Egereši.
Ocenio je da su jačanje autonomije Vojvodine i suštinska decentralizacija i regionalizacija Srbije preduslovi za evropski put zemlje.
Skupština Vojvodine usvojila je 14. oktobra prošle godine Predlog statuta pokrajine i uputila ga Skupštini Srbije na potvrđivanje. Za Predlog statuta u pokrajinskom parlamentu glasalo je 89 od 120 poslanika.
Skupština Srbije do danas nije stavila Predlog statuta na dnevni red.
Prema slovu ustavnog zakona, državni parlament trebalo je da raspravlja o statutu do kraja 2008. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga