Efraim Zurof oslobođen od tužbe Šandora Kepira

Kepiro (96) se danas nije pojavio na sudu, pa je sudija nakon pet minuta rasprave doneo oslobađajuću presudu.

16. dec 2010

Okružni sud u Budimpešti oslobodio je danas direktora Centra „Simon Vizental“ Efraima Zurofa (Zuroff), koga je tom sudu zbog uvrede ugleda i časti tužio Šandor Kepir, ranije osuđivan zbog učešća u ratnim zločinima u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata.

Kepiro, za kojeg Zurof smatra da je jedan od krivaca za smrt visse od 2.000 Novosađana u raciji 1942. godine, nije se danas pojavio na sudu, pa je predsedavajući sudija Viktor Vadaš doneo oslobađajuću presudu nakon pet minuta rasprave.

Kepiro je Zurofa tužio jer ga je direktor Centra „Simon Vizental“ u mađarskim medijima i u javnosti nazvao ratnim zločincem koji je 5. na listi najtraženijih odbeglih fašista iz Drugog svetskog rata, za kojima traga Vizental centar.

Kepiro ga je tužio i zbog toga što ga Zurof nazvao „moralnim monstrumom holokausta“.
„Nazvao sam ga tako jer je u to vreme, 1942. godine, Kepiro već bio pravnik po zanimanju i kao takav on je morao da zna da je Racija zločin, ali je ipak pristao da učestvuje u njoj“, objasnio je Zurof prekjuče u Novom Sadu.

Šandor Kepiro (96) optužen je za učešće u fašističkoj Novosadskoj raciji tokom Drugog svetskog rata, u kojoj je, prema najnovijim istraživanjima, u januaru 1942. godine pobijeno više od 2.000 Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti.

Zurof je sve raspoložive dokaze podneo mađarskom pravosuđu u martu 2007. godine, ali tužilaštvo još uvek nije odlučilo da li će podići optužnicu protiv Kepira.

Kepiro je bio u dva navrata osuđivan zbog ratnih zločina: prvi put na deset a drugi put na 14 godina, ali zatvorsku kaznu nikada nije odslužio, pošto je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina. Kepiro je
osumnjičen i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u Aušvic.

Svedoci tvrde da je Kepiro u vreme Novosadske racije bio žandarmerijski kapetan.

Protiv Kepira je i Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji podnelo zahtev za sprovođenje istrage septembra 2008. godine, a tada je raspisana i poternica za njim. Mađarska je odgovorila da njen ustav ne dozvoljava izručenje njenih državljana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga