EFB: Zagađen vazduh uzrok sve veće stope steriliteta širom Zapadnog Balkana

"Bez delovanja zakonodavaca i odgovornih nema uspeha u sprečavanju bolesti nastalih usled zagađenja – uključujući sterilitet"

14. jan 2022

Dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu na Zapadnom Balkanu može da smanji plodnost žena za više od 10 odsto, tokom dâna sa visokim nivoom zagađenja smanjuju se šanse za začeće, a povećavaju za pobačaj, saopštio je Evropski fond za Balkan koji sa partnerima iz regiona sprovodi kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”.

Ovog meseca, u drugoj etapi kampanje u fokusu je informisanje građana o smanjenju plodnosti i sve većoj stopi steriliteta kod žena i muškaraca širom Zapadnog Balkana, što je izazvano upravo zagađenjem vazduha. Zemlje regiona već beleže konstantan pad stope prirodnog priraštaja i smanjivanje populacije.

U saopštenju EFB ukazuje se da su naučna istraživanja potvrdila da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba značajno viša u periodu izlaganja zagađenom vazduhu. Takođe i da studije pokazuju da žene koje žive u zagađenim oblastima imaju manje vitalnih jajnih ćelija, a beleže niže stope plodnosti i veće stope neuspeha pri implantaciji embriona tokom vantelesne oplodnje u poređenju sa onima koje nisu izložene uticaju zagađenog vazduha.

„Praškaste materije PM 2,5 smanjuju plodnost kod žena, a zagađeni gradovi širom regiona beleže prosečno duplo više od dozvoljenih godišnjih vrednosti, što može smanjiti plodnost i do 10 odsto. Kod muškaraca zagađenje praškastim materijama dospeva do testisa i uzrokuje pad proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida i češće pobačaje u trudnoći usled programirane smrti ćelija. Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu sagorevanja uglja povećavaju rizik od pobačaja i do 13 odsto, a na neplodnost utiče i zagađenje plastikom. Polistiren, tip plastike koji se u mikro i nano stanju može naći u hrani, vodi i vazduhu, utiče na rani razvoj embriona, što kasnije može prouzrokovati abnormalni razvoj i prevremeni porođaj“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da vazduh zagađen praškastim materijama, teškim metalima, mikro i nano plastikom i drugim materijama dovodi do uvećane stope pobačaja i u slučajevima vantelesne oplodnje, jer zagađen vazduh smanjuje procenat uspešnosti i u laboratorijama u kojima se ovaj proces vrši.

Učesnici kampanje ponavljaju zahtev za hitnim rešavanjem hroničnog problema zagađenja vazduha koji ubija zemlje Zapadnog Balkana kroz napuštanje upotrebe uglja za proizvodnju struje, ublažavanje štetnog uticaja zagađenog vazduha smanjenjem upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, kao i zamenu sintetičkih vlakana prirodnim. Oni pozivaju nadležne institucije da rade na politikama promovisanja zdrave trudnoće, da obezbede visokoefikasne filtere za vazduh u zatvorenom prostoru, posebno za specijalne ustanove koje se bave lečenjem steriliteta, te poboljšaju kapacitete dijagnostičkih centara kao i izvođenje zajedničkih studija koje će koristiti podatke praćenja i merenja posledica zagađenja vazduha na neplodnost, prevremena rođenja, nastanak bolesti i smrtnost novorođenčadi u zemljama Zapadnog Balkana.

Ekspertsku analizu o štetnom uticaju zagađenja vazduha na plodnost kod žena i muškaraca u regionu za kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ izradio je istaknuti profesor humane genetike i osnivač specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu Miodrag Stojković, iznoseći upozorenje da bez delovanja zakonodavaca i odgovornih nema uspeha u sprečavanju bolesti nastalih usled zagađenja – uključujući sterilitet.

„U toj oblasti, međutim, tokom prošle godine nije bilo pomaka, a gradovi u regionu su ostali u vrhu svetske liste gradova sa najzagađenijim vazduhom“, upozorava EFB.

Kampanja „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” pozvala je građane i građanke iz zemalja Zapadnog Balkana da se priključe borbi kako bi zajedničkim snagama poboljšali kvalitet vazduha, a time i smanjili neplodnost i unapredili zdravlje dece.

Kampanja „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” je inicijativa Evropskog fonda za Balkan u partnerstvu sa organizacijama, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker I Balkan Green Foundation iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda. Sprovodi se drugu godinu zaredom, sa ciljem podizanja svesti stanovnika regiona o uzrocima i posledicama zagađenja, mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha i borbi za zdraviju životnu sredinu. „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ ističe neophodnost regionalne saradnje za transformaciju energetike i sistema zaštite životne sredine, koja bi istovremeno unapredila privredu i javno zdravlje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Referendum
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga