- Autonomija - https://www.autonomija.info -

EFB: Kampanja Ujedinjen Balkan za čist vazduh

Regionalna organizacija Evropski fond za Balkan u saradnji sa partnerskim organizacijama pokrenula je kampanju “Ujedinjen Balkan za čist vazduh”, s ciljem solidarne borbe za čist vazduh u zemljama Zapadnog Balkana.

“Na Zapadnom Balkanu živimo u otrovnom oblaku. Pozivamo nadležne institucije u zemljama Zapadnog Balkana i građane da zajedničkim snagama sprečimo prevremeno umiranje do 13.500 ljudi godišnje, od čega se većina slučajeva pripisuje izlaganju praškastim materijama. One uglavnom potiču iz termoelektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da zemlje Zapadnog Balkana imaju najgori kvalitet vazduha u Evropi i navodi da je regionalna saradnja neophodna za transformaciju energetike i sistema zaštite životne sredine, koja bi istovremeno unapredila privredu i javno zdravlje.

Podseća se da je u studiji koju su objavili HEAL, Sandbag, CAN Europe, CEE Bankwatch i Europe Beyond Coal, navodi da je 2016. godine 16 termoelektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu, koliko ih i dalje ima, emitovalo više sumpor-dioksida nego svih 250 koje su radile u Evropskoj uniji.

Istovremeno, Srbija i Bosna i Hercegovina i dalje ostaju pri planovima za izgradnju novih termoelektrana, dok se one u EU masovno gase, upozorava se u saopštenju.

Podseća se i da je šest zemalja regiona u novembru 2020. u Sofiji zajedno prihvatilo Zelenu agendu za Zapadni Balkan i time se obavezalo da će slediti politiku EU i njen Evropski zeleni plan.

Taj evropski plan predviđa postizanje klimatske neutralnosti najkasnije do 2050. godine, uključujući ugljeničnu neutralnost.

“Ugalj u svetu postaje ružna uspomena, a postalo je isplativije graditi solarne elektrane i vetroparkove, nego održavati većinu termoelektrana. Oprema za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora drastično pojeftinjuje. Kompanije koje proizvode i koriste ugalj suočene su sa sve većim troškovima na ime dozvola za ispuštanje ugljen-dioksida i ispunjavanja propisa za za zaštitu životne sredine”, piše u saopštenju.

Preciziraju da kampanjom “Balkan ujedinjen za čist vazduh” zahtevaju da donosioci odluka preusmere svoje politike i preduzmu hitne korake za smanjenje zagađenja vazduha, u skladu sa svojim opredeljenjima za Zelenu agendu za Zapadni Balkan.

Precizira se da je kampanja otvorena za sve organizacije građanskog društva, neformalne grupe, društvene pokrete, kao i pojedince i pojedinke koji žele da se priključe solidarnoj borbi za čist vazduh na Zapadnom Balkanu.

Navodi se da je glavni cilj kampanje da informiše stanovnike Zapadnog Balkana o uzrocima, posledicama i mogućim rešenjima za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Evropski fond za Balkan kampanju realizuje u partnerstvu sa organizacijama Pravo na grad iz Beograda, Environmental and Territorial Management Institute iz Tirane, Ekoforum iz Zenice i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja i OZON iz Podgorice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!