Edukacija skupljača sekundarnih sirovina

Istraživanjem je obuhvaćeno 60 porodica iz naselja Bangladeš, čiji se najmanje jedan član bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina.

18. dec 2010

Oko 70 odsto stanovnika prigradskog novosadskog naselja Bangladeš, koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, oboleva od trovanja i stomačnih obolenja, jer se hrane hlebom, povrćem i mesom koje pronalaze u kontejnerima za đubre, pokazalo je istraživanje koje je sprovela nevladina organizacija Centar za održivi razvoj (C.O.R.E.).

Oko 90 odsto ispitanika navelo je da jednom nedeljno boluje od proliva, navodi se u rezultatima istraživanja, koje su danas prezentovali predstavnici Centra za održivi razvoj iz Novog Sada.  Ispitanici su kazali da razlog za traženje hrane po kontejnerima leži u činjenici da oni nemaju novca da se prehrane.

Istraživači su saopštili da je sakupljačima sekundarnih sirovina postupak u slučaju povreda “relativno poznat”, ali je problem u tome što nemaju odgovarajuće lekove za posekotine i za ubodne rane, što su najčešće povrede.

Kao poseban problem izdvaja se trovanje otrovnim gasovima koji se formiraju nakon spaljivanja plastike, a koje ispitanici neminovno udišu za vreme spaljivanja.

Istraživanjem je obuhvaćeno 60 porodica iz naselja Bangladeš, čiji se najmanje jedan član bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina.

Centar za održivi razvoj organizovao je danas i radionicu o zaštiti zdravlja, zaštiti na radu i zaštiti od požara za stanovnike Bangladeša. Radionica je organizovana kako bi stanovnici učili o opasnostima pri sakupljanju sekundarnih sirovina, o prevenciji bolesti i povreda, do toga kako i gde potražiti pomoć, ukoliko dođe do povreda.

Centar za održivi razvoj obezbediće polaznicima radionice zaštitnu opremu, koja će, uz stečena znanja, smanjiti broj povreda za oko 70 odsto, naveli su.

Istraživanjem se došlo do zaključka da postoji velika opasnost od izbijanja požara u naselju Bangladeš, zbog čega su polaznici današnje radionice edukovani i na polju zaštite od požara. Predstavnici Centra za održivi razvoj najavili su da će u martu i u aprilu organizovati praktične obuke za zaštitu od požara, a u planu je i formiranje dobrovoljnog vatrogasnog društva u naselju Bangladeš.

Projekat „Bezbedno zajedno, za sutra” podržali su Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Sektor za vanredne situacije Ministarstva uutrašnjih poslova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga