- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Editors na EXIT-u

Popularni savremeni britanski sastav Editors nastupiće 8. jula na glavnoj bini ovogodišnjeg EXIT festivala u Novom Sadu.
Svoj prvi album grupa Editors je objavila 2005. godine i od tada važi za jedan od najpopularnijih nezavisnih rok bendova u svetu, sa dva platinasta albuma, i preko milion prodatih izdanja. Njihova specifična i neretko mračna mešavina sintisajzera, gitara i dvoznačnih tekstova izdvojila ih je iz mora bendova, odmah izazvala poređenje sa legendarnom grupom Joy Division i donela internacionalni uspeh.
Karijera grupe Editors počela je na Staffordshire Univerzitetu, gde su se četiri momka koja i danas čine bend upoznala na studijama tehnologije u muzici. Njihov prvi album, nazvan “The Back Room“, izlazi 2005. godine za izdavačku kuću Kitchenware. Hitovi poput “Bullets“, “Munich“ i “Blood“ doneli su im pozamašnu bazu obožavalaca, priznanje kritike, preko milion prodatih albuma, nastupe na najvećim festivalima i, naposletku, nominaciju za prestižnu Mercury nagradu.
Njihov drugi album izlazi 2007. godine, pod nazivom “An End Has a Start“ i odmah se penje na prvo mesto liste najprodavanijih izdanja u Velikoj Britaniji. Takođe, sledi i još jedna bitna nominacija – za najbolji britanski bend u okviru manifestacije Brit awards. Prateći pravilo objavljivanja nove ploče na svake dve godine, 2009. se pojavljuje i treći album, “This Light and on This Evening“, koji je, još više se oslanjajući na sintisajzere i nove tehnologije, pre nego na gitaru, takođe debitovao na prvom mestu po prodaji u Velikoj Britaniji. Na četvrtom albumu se već uveliko radi, a bend u međuvremenu redovno nastupa kako po klubovima tako i na velkim festivalima.
Pored grupe Editors, posetioci EXIT-a će na Glavnoj bini ove godine mogu videti i već potrvrđene bendove Arcade Fire, Pulp, Jamiroquai, Portishead, Grinderman, M.I.A, Bad Religion, Santigold, House of Pain, Magnetic Man i mnoge druge.
Poslednje večeri na Dance Areni će nastupiti Rebel Rave, koji čine tri dobro poznata imena: Damian Lazarus, Jamie Jones i Seth Troxler, okupljenih oko matične izdavačke kuće, “Crosstown Rebels“.
EXIT festival održaće se ove godine od 7. do 10 jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i tokom četiri dana ugostiće više od 600 izvođača na 20 različitih bina, a organizatori ove godine očekuju i svog dvomilionitog posetioca.

Podelite ovu stranicu!