E-novine: Vojvodina je Srbija, a tek Kosovo…

Prvo je „Blic“ pustio probni tekst o izmenjenom izgledu vojvođanskog Statuta, koji je maksimalno ogol…

24. juna 2009

boristadic.jpgPrvo je „Blic“ pustio probni tekst o izmenjenom izgledu vojvođanskog Statuta, koji je maksimalno ogoljen i prilagođen protivnicima veće autonomnosti Vojvodine, a zatim je usledela i očekivana reakcija. Dakle, cilj je postignut i igre su nastavljene.

Predsednik Srbije Boris Tadić je nakon najava da će pitanje Statuta Vojvodine biti rešeno do jeseni ovoga puta konkretizovao priču i prilagodio je onima koji su se protivili prvobitnom izgledu Statuta, usvojenom još krajem prošle godine u vojvođanskoj Skupštini. Tadić kaže da autonomija Vojvodine može biti definisana samo u saglasju sa Ustavom, pa je poentirao: “Nikada neću podržati stvaranje paradržavnosti Vojvodine. Verujem da ni Kosovo neće moći da se otcepi na kraju ovog političkog procesa, a duboko verujem da ni Vojvodina nema nameru da se otcepi”.

Ovaj Tadićev izbljuvak, zamena teza osudila je nicijativa vojvodjanskih nevladinih organizacija „Gradjanska Vojvodina“ ocenila je da vlast u Beogradu mora hitno da obustavi političke igre oko pokrajine i Statuta Vojvodine.

„Ovakvo licemerno, antiustavno i bahato ophodjenje prema Vojvodini, njenim gradjanima i, uopšte, prema decentralizaciji Srbije, može produkovati ozbiljnu političku krizu“, navodi se u saopštenju
„Gradjanske Vojvodine“.

Vojvodjanske NVO oštro su se usprotivile i najavama da će vojvodjanski statut biti vraćen u Skupštinu Vojvodine na doradu, jer mto, kako se navodi, predstavlja elementarno kršenje političkih prava Vojvodjana i dodatno poniženje vojvodjanskih institucija.

„Zahtevamo da se po hitnom postupku u republičkom parlamentu izglasa predloženi Statut Vojvodine i prateći zakon o nadležnostima, bez daljeg odlaganja“, navodi se u saopštenju.

NVO su izrazile čudjenje što su predstavnici centralne vlasti i političke partije koje se javno zalažu za evropske integracije i decentralizaciju Srbije, u ovom slučaju posustali „pod pritiskom nacionalističkog, antievropskog i, u dobroj meri, anticivilizacijskog sloja u Srbiji“.

„Gradjanska Vojvodina“ je u saopštenju podsetila da su gradjani Vojvodine na referendumu većinom glasali protiv novog Ustava Srbije, koji je Vojvodinu sveo na budžetski trošak koji se može ukinuti po potrebi.

„Podsećamo i na to da je predloženi Statut Vojvodine daleko od želja i političkih, ekonomskih i kulturnih potreba Vojvodjana, kao i modela modernih evropskih regija, kao i na to da je Evropski parlament oktobra 2005. izglasao rezoluciju kojom je pozvao Srbiju da Vojvodini vrati autonomiju kakvu je imala do 1990. godine“, navodi se u saopštenju.

Inicijativu nevladinih organizacija Vojvodine „Gradjanska Vojvodina“ čine: Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Gradjanski fond Panonija,
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Otvoreni lice Sombor, Gradjanska akcija Pančevo i Zelena mreža Vojvodine.

Inače, Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je da poslanici te stranke neće učestvovati ukoliko dođe do nove rasprave o Statutu Vojvodine u pokrajinskoj skupštini i istakla da pregovori o tom dokumentu na zvaničnom nivou nisu ni vođeni.

„Pregovori između Izvršnog veća Vojvodine i Vlade Srbije o Statutu nisu vođeni, već samo neformalni razgovori. Što se tiče LSV Statut je usvojen u Skuštini Vojvodine i naši poslanici neće učestvovati u nekoj eventualno novoj raspravi“, kazala je Jerkov gostujući na Radiju B92.

Ona je dodala da stranke u Vojvodini više nemaju šta da pričaju o tom dokumentu i da je ključno pitanje „Da li Pajtić stoji iza toga što je usvojeno?“.

„Ovo je idealna prilika da Pajtić pokaže da li je važniji interes građana Vojvodine ili mišljenje centrale DS… Ne mogu da prihvatim da jedno državno pitanje postane pitanje stranke, pa makar ona bila i najjača“, navela je Jerkov. Ona je još kazala da LSV ne vidi problem da se Vlada Vojvodine zove tako, da Novi Sad bude glavni grad Vojvodine, kao i da treba insistirati da pokrajina bude Evropska regija.

Reakcija se očekuje i od vojvođanskih Mađara koji tvrde da su spremni da adekvatno reaguju ako se ostvare spekulacije po kojima bi pokrajina ostala bez statusa evropske regije i prava da sklapa međudržavne ugovore, kao i mogućnosti da izvršnu vlast nazove vladom, a Novi Sad glavnim gradom, navodi list Alo.

Lider SVM-a Ištvan Pastor tvrdi da Zakon o nadležnostima Vojvodine ne može da poništi postojeće odredbe pokrajinskog statuta, niti da izmeni njegovu suštinu.

“Taj zakon ne može da govori o glavnom gradu, ne može da određuje da li će se neka institucija zvati vlada ili izvršno veće i slično. Tematika kojom se bavi zakon o nadležnostima je upravo to što mu stoji i u imenu. Ipak, život donosi razna iznenađenja, pa ni ja ne smem da isključim mogućnost da neko, preko ovako stvorene sive zone, pokuša da zakoči već usvojeni statut “, kaže Pastor za Alo.

Kako objašnjava, SVM je pre četiri meseca od komisije Vlade Srbije dobio radnu verziju nacrta zakona o nadležnostima, na koju je poslao desetak sitnih primedbi i da od tada nije bilo informacija o napretku u usaglašavanju teksta. Pastor upozorava da bi svaki eventualni pokušaj da se tako nešto „provuče“ naišao na otvoreno protivljenje SVM-a.

Vruće leto, u pripremi za vruću jesen, a potpaljivač DS.

(E-novine)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga