DZVM: Vlast bi da kontroliše sve nacionalne manjine

Pribavljanje potvrde da je neka stranka manjinska od nacionalnih saveta - perfidan mehanizam za eliminisanje "nepodobnih"?

04. feb 2020

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) saopštila je danas da je “zaprepašćena” namerom vlasti u Srbiji da nekoliko meseci pre izbora promeni izborna pravila i da, pored izmene cenzusa za većinske stranke, uvede za stranke nacionalnih manjina i obavezu pribavljanja potvrde od manjinskih nacionalnih saveta kao dokaz da su one zaista predstavnici date manjine i da se kao takve mogu pozvati na prirodni prag pri raspodeli mandata.

“Uz sve razumevanje potrebe da se uvedu mehanizmi zaštite od zloupotreba prava koje proizlaze iz statusa stranke nacionalnih manjina, DZVM smatra da će usvajanje ovog rešenja dovesti do još većih neregularnosti u izbornom procesu”, navela je ta stranka, koja je članica Saveza za Srbiju, u saopštenju za javnost.

Dodali su da posebnu sumnju u regularnost procesa izaziva to što su se “u nacionalne savete infiltrirali predstavnici i sateliti vladajuće koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, pa se postavlja pitanje da li je to rešenje predviđeno radi „filtriranja lažnih manjinskih partija ili je zapravo perfidan mehanizam za davanje startne prednosti i betoniranje trenutnog položaja podobnih stranaka nacionalnih manjina, a ujedno i eliminisanje nepodobnih organizacija nacionalnih manjina koje ne podržavaju vladajuću koaliciju”.

“Da je ovo drugo u pitanju potvrđuju nedavne izjave i ponašanje predstavnika SVM-a neposredno po najavi izmene izbornih pravila. Pokazalo se da oni već znaju kako bi usvajanje ovog rešenja u praksi moglo da dovede do toga da na primer Nacionalni savet Mađara, koji je pod njihovom apsolutnom kontrolom, odbije da izda potvrde o statusu stranke mađarske nacionalne manjine svim direktnim konkurentima”, piše u saopštenju.

DZVM je ocenio da sve pobrojano navodi na zaključak da će se naredni izbori u Srbiji sprovoditi u neregularnim okolnostima, zbog čega se „moraju bojkotovati“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga