DZVM: SVM medije na mađarskom pretvorio u partijska glasila

Nacionalni savet Mađara kao alatka za cenzuru medija

11. mar 2014

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) optužila je danas medije na mađarskom jeziku čiji je osnivač Nacionalni savet Mađara da izveštavaju „jednostrano i pristrasno“, u korist Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

DZVM je u saopštenju za javnost ocenio da je SVM preko Nacionalnog saveta Mađara „u potpunosti preuzeo kontrolu“ nad uređivačkom politikom medija poput dnevnog lista Mađar so (Magyar Szo), nedeljnika Het nap i RTV Panon (Pannon), i pretvorio ih u „partijska glasila“.

„Na taj način su ozbiljno narušili slobodu medija na mađarskom jeziku, njihovu verodostojnost i nepristrasnost i dali svoj doprinos srozavanju i daljem uništavanju ovih medija“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zadatak Nacionalnog saveta Mađara nije da cenzuriše medije i vrši politički uticaj nad njima, već da radi na opstanku i razvoju identiteta Mađara u Vojvodini, bez obzira na njihovu partijsku pripadnost.

DZVM je poručio da je zakon jednak za sve, kako za većinske tako i za manjinske medije, i omogućuje pođednaku medijsku zastupljenost svim političkim subjektima koji učestvuju u izbornom procesu.

„Svima, pa i vojvođanskim Mađarima pripada to pravo da imaju objektivno i nepristrasno medijsko izveštavanje i slobodne izbore bez ikakvih pritisaka“, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga