DZVM: Pokrajinska vlada ne podržava proporcionalno zapošljavanje manjina

"Umesto dva prevodioca za mađarski jezik predviđen jedan, a za prevođenje na rusinski jezik se predviđa nula izvršilaca"

19. dec 2016

Opoziciona Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) optužila je danas Pokrajinsku vladu da svojim odlukama krši pravo nacionalnih manjina na proporcionalno zapošljavanje.

“Da je proporcionalno zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina zapostavljeno primetno je i u samom kadrovskom planu koji je izradila Pokrajinska vlada, gde se predviđa da umesto dva prevodioca za mađarski jezik bude angažovan samo jedan, a za prevođenje na rusinski jezik se predviđa nula izvršilaca”, naveo je DZVM u saopštenju za javnost.

Ta stranka je navela da je Pokrajinska vlada odbacila amandman predsednika DZVM-a Arona Čonke, koji je tražio da se prilikom realizacije kadrovskog plana za 2017. godinu primeni član 77. Ustava Srbije, odnosno da se vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva i proporcionalnom zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina u pokrajinskim organima.

“DZVM postavlja pitanje zbog čega Vlada Vojvodine ne želi da ispuni obaveze iz onih zakona na koje se sama poziva prilikom odbijanja amandmana”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga