DZVM: Pastor koristi mađarsku pomoć za izbornu kampanju

Kako je moguće da su osnivači, članovi upravnog odbora i saradnici fondacije Prosperitati članovi SVM?

05. feb 2016

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) saopštila je danas da su izjave lidera Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora vezane za raspodelu novca u programu mađarske vlade za ekonomsko osnaživanje vojvođanskih Mađara, “neodgovorno i etički problematično tematizovanje ovog projekta u svrhu stranačke predizborne kampanje”.

Radi se o projektu u kojem će Mađarska u naredne tri godine vojvođanskim privrednicima i poljoprivrednicima dodeliti kredite ukupne vrednosti od oko 160 miliona evra, a kao partnera u tom projektu mađarska vlada je navela SVM.

Projekat je izazvao podeljene reakcije u pokrajini i otvorio pitanje da li bi stranke smele da učestvuje u ovakvim projektima, a Ištvan Pastor je ranije izjavio da njegova stranka neće učestvovati u podeli novca, već da će biti osnovane kancelarije za pomoć gradjanima za konkurisanje za novac.

DZVM je u saopštenju za javnost navela da se u upravnim telima fondacije “Prosperitati”, koja će biti zadužena za sprovođjenje mađarske pomoći, već nalaze članovi te stranke.

Kako stoji u saopštenju DZVM, osim toga stranka Ištvana Pastora pred predstojeće republičke, pokrajinske i lokalne izbore, mađarskom biračkom telu ne može prikazati nikakve rezultate svog učešća u republičkoj vladi, pa je ovo tema “koju bi mogli iskoristiti u predizbornoj kampanji”.

“Pastor je javno izjavio da će se distribucija ovih sredstava vršiti transparentno i bez stranačke obojenosti. Zbog toga tražimo da javno objasni kako je moguće da su osnivači, članovi upravnog odbora i saradnici fondacije ‘Prosperitati’, zadužene za sprovođenje konkursa za dodeljivanje sredstava, sve sami članovi ili bliski saradnici SVM“, piše u saoštenju.

Dodaje se i da je izvršni direktor fondacije „Prosperitati“ Juhas Balint, ujedno i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, i postavlja pitanje da li se u ovom slučaju radi o sukobu interesa.

“DZVM poziva vojvođanske Mađare da uprkos svim navedenim nejasnoćama u što većem broju podnesu svoje projekte na već raspisane konkurse. Konkursna dokumentacija je besplatna, a može pronaći na sajtu  www.prosperitati.rs”, dodao je DZVM.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga