DZVM: Licemeran odnos SVM prema budžetu APV

Budžet Srbije će dovesti do daljeg osiromašenja građana Vojvodine, pa tako i vojvođanskih Mađara

16. dec 2015

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) osudila je odluku Saveza vojvođanskih Mađara da glasa za republički budžet, ocenjujući da taj potez predstavlja licemerno ponašanje.

„Dok u Skupštini Republike Srbije kao članovi vladajuće koalicije snishodljivo stiskaju dugme za usvajanje republičkog budžeta za 2016. godinu, dotle u AP Vojvodini na na sav glas kočoperno pričaju o ‘okrnjenom’ vojvođanskom budžetu prebacujući sopstvenu krivicu na druge. Svoja (ne) dela pravdaju time da su ‘u datom trenutku toliko mogli’, te da su ipak uspeli da u budžet za 2016. godinu ‘ugrade’ sredstva za kapitalne projekte od značaja za mađarsku zajednicu u Vojvodini“, isitiče se u saopštenju DZVM.

DZVM navodi i da su neki od tih kapitalnih projekata zapravo unapred dogovoreni međunarodnim ugovorima i da su se svakako morali naći u republičkom budžetu, uz opasku da je SVM „zapravo pružio podršku budžetu koji ne ispunjava ustavom garantovanih sedam posto za AP Vojvodinu, predviđa otpuštanja u javnom sektoru, smanjenje subvencija poljoprivrednicima, kao i smanjenje sredstava lokalnim samoupravama“.

„Sve ove mere će dovesti do daljeg osiromašenja građana Vojvodine, pa tako i vojvođanskih Mađara, do gubitka radnih mesta i kolapsa lokalnih samouprava, sa velikim izgledom narušavanja i ovako krhkog principa proporcionalnog zapošljavanja u državnim strukturama“, zaključuje se u saopštenju.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga