Džoni Roten: Svetu bio potreban udarac u zadnjicu

"Mislim da je s vremena na vreme svetu potrebno da bude uzdrman iz letargije"

28. mar 2017

Član čuvenog britanskog pank benda „Seks pistols“ Džoni Roten, poznat po tome što nema dlake na jeziku, ocenio je danas da se ceo svet iznenadio Bregzitom ili izborom Donalda Trampa ali je to sve bio „predvidljvi udarac u zadnjicu“.

Džon Lajdon, poznatiji kao otac panka Džoni Roten, smatra da sadašnja konfuzija pokazuje koliko su mlade generacije postale preterano popustljive.

„Mislim da je s vremena na vreme svetu potrebno da bude uzdrman iz letargije“, rekao je Roten u intervjuu za Frans pres i dodao da je izbor Donalda Trampa „udarac u zadnjicu koji je ljudima bio potreban“.

Muzičar ne podržava ni istupanje Velike Britanije iz Evropske unije, niti novog američkog predsednika. Kritikovao je ranije Trampa zbog stavova protiv abortusa, što je tema koju je Roten već pominjao u bendu pre 40 godina u pesmi „Bodies“ na čuvenom albumu „Never mind the bollocks here’s the Sex Pistols“ iz 1977. godine.

„Prestalo je vreme da se vodi politika bez ikakvih promena. Već dve ili čak tri generacije žive u apatiji, sa apsurdnim bradama i idiotskim kapama. Svi liče jedni na druge, svi su isti“, rekao je Roten i dodao da „nema energije i zato su vrata bila otvorena za Trampa“.

„Seks pistols“ je 70-ih godina šokirao ugladjenu Englesku provokativnim rečima i veoma agresivnom muzikom. Iako je Roten na koncertima vikao da je anarhista u čuvenoj pesmi „Anarchy in the UK“, muzičar kaže da anarhizam nije zaista želeo.

„Anarhija je za mene igra uma srednje klase, privilegovanih i razmaženih koji mogu da prihvate apsurdnu filozofiju. Neko mora da gradi puteve, a to sigurno neće anarhisti“, rekao je Roten.

Muzičar će 31. marta izdati knjigu u kojoj se nalaze stihovih svih 127 pesama „Seks pistolsa“ i njegovog drugog benda „Pablik imidž limitid“ (Public Image Ltd.).

Roten je rekao da je na ideju došao 2013. godine pred prvi nastup u Kini.

„Kineska vlada je insistirala da pročita tekstove svih naših pesama. Očekivali smo negativan odgovor, ali bilo je pozitivno i to me zaista iznenadilo“, rekao je Roten koji je rekao da neće učestvovati u obeležavanju 40 godina od radjanja panka.

„Pistolsi su bili a posle gomila neprivlačnih stvari. Zašto bih išao“, rekao je Roten, koji je poznat po cinizmu.

Roten rodjen 1956. godine postao je kontrovezna ličnost zbog stavova protiv muzičkog establišmenta, religije i hrišćanstva, klasnog sistema i britanske monarhije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga