Dželat tuži žrtvu

Ukoliko sud odluči da je Zurof kriv, moguće sankcije su novčana kazna ili kazna zatvora do dve godine.

21. okt 2010

Vojvođansku javnost zapanjila je vest da je Šandor Kepiro, bivši žandarmerijski kapetan koji je učestvovao u fašističkoj Novosadskoj raciji, u kojoj je ubijeno i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Jevreja, Srba i Roma, pred sudom u Budimpešti tužio lovca na naciste Efraima Zurofa za povredu časti i ugleda.   

Ana Frenkel, predsednica novosadske Jevrejske opštine i saradnica Centra “Simon Vizental” iz Jerusalima, čiji je Efraim Zurof direktor, ogorčena je zbog činjenice da je Zurof još 2006. godine podneo sve dokaze mađarskim sudovima o umešanosti Kepira u Novosadsku raciju, ali je mađarsko pravosuđe ipak odlučilo da prvo razmatra Kepirovu tužbu za povredu časti i ugleda, koju je ovaj, sada već starac od 96 godina, podneo 2007. godine.

“Zašto si bežao 60 godina i od jednih i od drugih, koji su isto tako dokazali tvoje grehe”, prokomentarisala je Ana Frenkel Kepirove reči da se ne oseća krivim za zločine u Novosadskoj raciji.

Od zatvora pobegao u Argentinu

U razgovoru za Dojče vele ona je podsetila da je Kepiro bio u dva navrata osuđivan zbog ratnih zločina, prvi put na deset a drugi put na 14 godina, ali da zatvorsku kaznu nikada nije odslužio, pošto je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina. Kepiro je osumnjičen i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u Aušvic.

Ana Frenkel, čija je porodica teško stradala u holokaustu, kazala je da slučaj Šandora Kepira zapravo univerzalan i da je osnovna poruka da svi zločinci moraju da odgovaraju, bez obzira na njihovu nacionalnost. “Verujem da će svi, svi zločinci sa svih prostora za sva nedela koja su radili da li pre 68 godina ili pre 20 godina, biti pronađeni, da se individualizuje taj zločin”, kazala je Ana Frenkel. 

Zurofu preti čak i zatvor!

Ona smatra da Nemačka sa svojim prristupom nacističkoj prošlosti može da bude primer svima. “Ona može da gradi budućnost i svaka joj čast na tome. Ali, zar iz toga ne možemo i svi mi da izvučemo pouku da je to, u stvari, jedini put”, upirala je Ana Frenkel. 

Protiv Kepira je i Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji je podnelo zahtev za sprovođenje istrage septembra 2008. godine, a tada je raspisana i poternica za Kepirom. Mađarska je, međutim, odgovorila da ustav te zemlje ne dozvoljava izručenje njenih državljana.

Ana Frenkel je navela da su novosadske gradske, kao i republičke vlasti obećale pomoć i podršku Efraimu Zurofu, koji je inače i počasni građanin Novog Sada.

Sledeće ročište po tužbi Kepira protiv Zurofa zakazano je za 16. decembar kada će najverovatnije biti izrečena i presuda. Ukoliko sud odluči da je Zurof kriv, moguće sankcije su novčana kazna ili kazna zatvora do dve godine.

Fašistička Racija je tokom januara sprovedena ne samo u Novom Sadu, već i u Šajkaškoj oblasti i u Starom Bečeju. Ukupno je ubijeno oko četiri hiljade ljudi, među kojima je bio veliki broj žena, dece i staraca.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga