Džamija se sama zapalila

Izgleda da se Bajrakli džamija u Beogradu sama zapalila. Tako je bar utvrdio beogradski Prvi osnovni sud. Za "nerede" dobili po četiri meseca

17. jul 2013

Miloš Radisavljević Kimi, njegov otac Rade i Bojan Hrvatin osuđeni su danas na po 4 meseca zatvora za učešće u skupini koja je u neredima u noći između 17. i 18. marta 2004. godine povredila 20 policajaca od kojih dvojicu teže. Ostali su oslobođeni svih optužbi.

Krivica za paljenje Bajrakli džamije nije utvrđena.

Tokom postupka nije dokazano da je bilo ko od okrivljenih zapalio džamiju ili oštetio imovinu u većem obimu, rekla je sudija Ivana Ramić, obrazlažući presudu. “Nesporno je njihovo prisustvo tamo, ali to nije dovoljno za osudu”, napomenula je Ramić.

Islamska zajednica upućena je na parnicu radi ostvarivanja naknade štete, dok je sud naložio da Radisavljevići plate sudske troškove. Osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu u roku od osam dana.

Radetu Radisavljeviću je kazna objedinjena sa ranijom uslovnom presudom, dok se Hrvatin već nalazi na izdržavanju kazne od 15 godina zatvora zbog ubistva.

Prvostepenom presudom prvog osnovnog suda u Beogradu okončan je maratonski proces u čijoj je završnici prošlog meseca prepolovljen broj optuženih.

Optuženima se na teret stavljalo da su u Gospodar Jevremovoj ulici učestvovali u skupini koja je zajedničkim delovanjem zapalila džamiju, pričinivši štetu od 23 miliona i 650 000 dinara, oštetili okolna vozila i unuštili inventar iz džamije.

U optužnici se navodi da su okrivljeni Miloš Radisavljević, njegov otac Rade i Bojan Hrvatin iz grupe demonstranata gađali kamenicama kordon policije, pa su policajci iz kordona ispalili gumene metke, od kojih je jedan pogodio u nogu jednog od okrivljenih koji je danas oslobođen.

Prilikom probijanja kordona povređeno je više od 20 policajaca. Huligani su zatim provalili u dvorište džamije, koja je i bila primarna meta skupine u Gospodar Jevremovoj, polupali su prozore i inventar i zapalili zgradu džamije. Do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 vrednih knjiga a iz džamije je ukradeno 50.000 evra.

LSV: Neko je morao da odgovara za paljenje Bajrakli džamije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je „stravičnim“ što nakon devet godina od paljenja Bajrakli džamije u Beogradu niko za to nije osuđen.

LSV je u saopštenju za javnost zapitao kako je moguće da nije bilo dokaza da se kazne počinioci i zašto ne odgovaraju oni koji su te dokaze trebalo da prikupe.

„Neko je za to morao da odgovara. Paljenje džamije je užasan čin. Izostanak osude takođe“, piše u saopštenju.

LSV je upitao kakvu poruku je država poslala huliganima u Srbiji koji skandiraju „Nož, žica, Srebrenica“ i onima koji su pre nekoliko dana na džamiji u Nišu napisali ime Ratka Mladića, a kakva poruka je ovakvom presudom poslata islamskoj zajednici u Srbiji.

„S druge strane, preblage kazne učesnicima u grupi koja je povredila 20 policajaca predstavljaju novi šamar predstavnicima zakona u Srbiji. U Srbiji su, po svoj prilici, nasilnici i huligani, jači od države i policije. Ako nije tako, ministar pravde i ostale nadležne institucije će sigurno nešto preduzeti“, navodi se u saopštenju.

LSV je podsetio i da je pre dve nedelje odloženo suđenje pripadnicima Obraza za nasilničko ponašanje tokom Parade ponosa 2010. godine zbog toga što su na „neodložnom letovanju“.

„Tog 10. oktobra 2010. godine povređeno je 124 policajaca i 17 demonstranata, u centru Beograda je naneta velika materijalna šteta, pljačkane su prodavnice sportske opreme, a uništeno je i oštećeno 11 policijskih i tri vatrogasna vozila“, navodi se u saopštenju.

(Agencije/Peščanik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga