DW: Da li je Klemens Tenis rasista

Fudbalski klub Šalke je reagovao – njegovom suspenzijom na tri meseca

07. avg 2019

Nemački agroprivredni tajkun i funkcioner fudbalskog kluba Šalke 04, Klemens Tenis – čije su investicije pompezno najavljivane i u Srbiji – optužen je za rasizam i suspendovan na tri meseca sa jedne od svojih funkcija.

Kako piše Dojče vele (Deutsche Welle – DW) razlog je Tenisova izjava da bi „‘Afrikanci prestali da seku drveće i proizvode decu kad padne mrak’ kada bi u borbi protiv klimatskih promena umesto povećanja poreza bila finansirana gradnja 20 elektrana godišnje u samoj Africi“.

Kao suvlasnik koncerna „Namirnice Tenis“ zbog te izjave Tenis još nije imao nikakvih problema. Ali, fudbalski klub Šalke je reagovao – njegovom suspenzijom na tri meseca, posle čega će nastaviti rad na funkciji šefa nadzornog odbora, navodi DW.

Ta odluka je „zagonetna i nemoguća“, piše magazin Cajt na internet-portalu, a slično su reagovali i drugi veliki mediji. Većina komentatora smatra da je Tenisova izjava neoprostiva i da bi jedina ispravna odluka bila – njegovo smenjivanje sa funkcije šefa nadzornog odbora poznatog tima, navodi DW.

Zanimljivo je da se mnogo manje razmatra mogućnost da Tenis bude sankcionisan i u svojoj poslovnoj imperiji. To kao da je od drugorazrednog značaja, možda i zato što su fudbalski krugovi etnički šareniji od privrednih i što se u svetu tajkuna preko „duhovitosti“ poput Tenisove lakše prelazi dokle god su one deo gunđanja zbog visokih poreza.

U nemačkoj javnosti se na fudbalski klub poput Šalkea sa 150.000 članova gleda kao na instituciju koja ima i društveno-političku misiju širenja duha tolerancije i borbe protiv rasizma.

Sam Tenis je više puta izrazio žaljenje zbog svoje izjave. No, uprava Šalkea 04 smatra da u njegovom slučaju nije posredi rasizam – ali jeste povreda zabrane diskriminacije ugrađene u klupski Statut. Tenisovom izjavom će se posebno pozabaviti i Etička komisija Nemačkog fudbalskog saveza (DFB).

Inače, na tu izjavu je među prvima reagovao bivši prvotimac Šalkea Gerald Asamoah (poreklom iz Gane) rekavši da je pomalo „bez teksta“. „Već dugo sarađujem sa Tenisom i već smo dugo dobri prijatelji. Prema meni se nikada nije rasistički ponašao. Njegova izjava me je veoma iznenadila, šokirala, pa i povredila“, rekao je Asamoah koji je 43 puta igrao i u dresu nemačke fudbalske reprezentacije.

Tenis je tip tvrdog „big bosa“ koji ne preza da govori sasvim otvoreno i kada to ne izleda taktično, i to važi kako za njegovo ponašanje u svinjogojskom i prehrambeno-industrijskom miljeu, tako i za odnos prema Šalkeu. Zahvaljujući ličnim kontaktima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uspeo je da angažuje ruski energetski koncern Gazprom kao klupskog sponzora čije ime se nalazi na dresovima fudbalera iz Gelzenkirhena.

Zna se i da je u teškim vremenima umeo da odreši i svoju privatnu kesu kako bi finansijski pomogao svom klubu.

Ime ovog magnata je neko vreme bilo vrlo aktuelno i u Srbiji, jer je on najavio da će tu otvoriti svoja uzgajališta, pa su mu dodeljena i zemljišta na pet lokacija u Banatu, ali od otvaranja njegovih agropogona dosad nije bilo ništa, piše DW.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga