Dvodnevni štrajk blokira Grčku

Na prelazima između Makedonije i Grčke carinici propuštaju vozila svaka dva sata, a ogromne gužve i kolone gotovo su onesposobile prelaze Evzoni i Dojran

28. jun 2011

Antivladini protesti u Grčkoj danas su radikalizovani. Grčki sindikati počeli su 48-časovni generalni štrajk koji će poremetiti odnosno obustaviti većinu javnih službi u zemlji, nekoliko sati pošto je premijer Jorgos Papandreu pozvao poslanike da podrže stroge mere štednje kako bi se zemlja izbavila iz teške dužničke krize.

Štrajku su se pridružili i doktori, vozači hitne pomoći, novinari, pa i glumci. Aerodromi će biti zatvoreni na nekoliko sati, a kontrolori leta štrajkovaće oba dana štrajka od osam časova ujutro do podneva i od 18 do 22 časa. Vozači tramvaja i autobusa će takođe štrajkovati, dok će radnici metroa u Atini raditi kako bi omogućili građanima da dođu na najavljene proteste.

 

Blokirane granice
Blokirani su granični prelazi na putevima i aerodromima. Na prelazima između Makedonije i Grčke carinici propuštaju vozila svaka dva sata, a ogromne gužve i kolone gotovo su onesposobile prelaze Evzoni i Dojran. Prohodan je još jedino prelaz kod Bitolja.
Iz AMSS građane upućuju da se o situaciji na graničnim prelazima obaveste u makedonskom Auto moto savezu na telefonske brojeve: 00 389 15 555 ili 00 389 196. Preporuka je da se u Grčku putuje preko Bugarske.
Šef kabineta generalnog direktora „Jat ervejza“ Stanimir Jovanović je rekao da avionski saobraćaj, za sada, funkcioniše normalno. U srpskim turističkim agencijama navode da prate situaciju i da će se većina tura koje večeras i sutra kreću ka Grčkoj uputiti preko Bugarske. Takođe, kažu i da za sada nema otkazivanja aranžmana.
Sindikati protestuju zbog novog vladinog plana štednje koji bi u narednih pet godina podrazumevao drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i za radnike sa minimalnim zaradama i prodaju državne imovine, nakon što je prethodnih meseci uveden niz mera štednje koje su dovele do porasta nezaposlenosti na 16 odsto. Rasprava o ovim merama počela je u grčkom parlamentu, a glasanje o paketu mera i predlogu zakona za njihovu primenu održaće se u sredu i četvrtak. Ukoliko plan štednje bude usvojen, Grčka će dobiti petu tranšu pomoći od EU i MMF-a, koja joj je odobrena prošle godine u ukupnom iznosu od 110 milijardi evra.

(agencija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga