Dveri počele kampanju za ukidanje autonomije Vojvodine

Apel potpisali "velikani": Čavoški, Krestić, Smilja Avramov, Trifković, Crnjanin, Momir Lazić

17. okt 2012

Pokret Dveri pokrenuo je danas, uz podršku grupe akademika i profesora, kampanju za ukidanje autonomije Vojvodine kao „politički suvišne i ekonomski štetne“ administrativne jedinice uspostavljene radi „razdvajanja Srba“.

„Nema istorijskih razloga za autonomiju Vojvodine, jer je 1848. godine nastala u okviru tuđe države radi zaštite srpskog identiteta, nema ni etničkih razloga, jer Srbi u Vojvodini imaju nadmoćnu većinu, a to nije ni evropska vrednost, jer nema autonomija u Francuskoj, Švedskoj, Norveškoj i Mađarskoj, a ni u Hrvatskoj“, rekao je akademik Kosta Čavoški na konferenciji za novinare Dveri.

Čavoški je rekao da autonomija „nije nikakva evropska vrednost“ jer se nigde ne praktikuje, nego EU autonomiju Vojvodine koristi kao sredstvo za razbijanje srpskog nacionalnog korpusa dok istovremeno nastoji da unitarizuje Bosnu i Hercegovinu i smanji nadležnosti Republike Srpske. „Zašto bi deo teritorije sa srpskom većinom bio pokrajina u okviru Srbije“, upitao je Čavoški.

Čavoški je naveo i da je jedan od najvažnijih razloga za autonomiju Vojvodine da se Srbi, a ne manjine u Vojvodini, pretvore u Vojvođane ili Vojvođanere, slično onome što je urađeno sa Srbima u Crnoj Gori i Makedoniji.

Istakao je da za ukidanje autonomije Vojvodine prilikom donošenja narednog Ustava Srbije postoji dovoljno valjanih istorijskih, etničkih i ekonomskih razloga, kao i razloga za očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije.

Inicijativu Dveri za ukidanje autonomije Vojvodine podržala je grupa od 20 ljudi, među kojima su i akademici Vasilije Krestić i Čavoški, profesorka Smilja Avramov, Ljiljana Čolić i Mila Alečković, istoričar Srđa Trifković novinar Milorad Crnjanin i književnik Momir Lazić.

Predstavnik Dveri Boško Obradović rekao je da su Liga socijaldemokrata Vojvodine i vojvođanski odbor Demokratske stranke „napravili biznis“ od autonomije Vojvodine i njihovo delovanje nazvao „štetnim i prikrivenim separatizmom“.

„Umesto proširenja nadležnosti Vojvodine, Dveri predlažu ukidanje autonomije. Pozivamo i manjine, Mađare, Rumune, Rusine i Slovake da podrže naš zahtev jer i oni sigurno žele da očuvaju svoj identitet, a ne da postanu Vojvođani. Predlažemo i da se po ukidanju autonomije novac za vojvođansku birokratiju raspodeli lokalnim samoupravama u Srbiji“, rekao je Obradović.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga