Dve trećine građana za promenu Ustava Srbije

Ako taj stepen konsenzusa postoji, onda je nesumnjivo vreme da se debata oko promene Ustava otvori

11. apr 2012

Većina građana Srbije, 64 odsto, smatra da je potrebno menjati Ustav Srbije, pokazalo je istraživanje o stavovima građana i društvene elite o Ustavu i mogućnostima za njegovu promenu.

Prema istraživanju koje je sproveo Ipsos Stratedžik marketing za potrebe Fonda za otvoreno društvo, 44 odsto građana je izjavilo da treba promeniti odredbe Ustava koje ne valjaju i uneti nove koje nedostaju, a 20 odsto da treba potpuno promeniti Ustav.

Da treba doneti potpuno nov ustav smatra 23 odsto predstavnika društvene elite, ali u toj grupi ispitanika pre svega preovlađuje stav da treba početi javnu raspravu i po njenom završektu videti da li treba nešto menjati, pošto se tako izjasnilo 52 odsto predstavnika elite.

Istraživanje koje je sprovedeno od 15. do 23. oktobra 2011, pokazalo je da 10 odsto građana i pet odsto pripadnika političke elite smatra da Ustav ne treba menjati.

„Ako taj stepen konsenzusa postoji, onda je nesumnjivo vreme da se debata oko promene Ustava otvori“, rekla je danas izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja.

Ona je ukazala na stav građana i političara da pitanje ustavnih promena treba da bude obuhvaćeno predizbornom kampanjom.

„Ono što je nas iznenadilo jeste da je 42 odsto građana i 58 odsto političara reklo da Ustav mora da bude predmet ovih izbora, da o tom pitanju treba da se govori u ovoj kampanje“, rekla je ona.

Jadranka Jelinčić ocenila je da je razlog za to svest da bez promene Ustava neće biti moguće realizovati predizborna obećanja, od obećanja o investicijama do onih o demokratskom razvoju.

Istraživanje je pokazalo da većina predstavnika elite, 89 odsto, smatra da treba uvažiti stav građana o promeni Ustava, dok devet odsto političara smatra da ne treba uvažiti stav građana o tom pitanju.

Predstavnici elite (60 odsto) smatraju da bi bilo korisno sa ustavnim promenama početi ubrzo posle parlamentarnih izbora.

Prema istraživanju, 83 odsto predstavnika elite je reklo da će njihove partije ili organizacije založiti za ustavne promene, a u tome se izdvajaju političari (91 odsto).

Istraživanje je pokazalo da 41 odsto građana i 49 odsto pripadnika elite smatra da je Ustav nevažan za današnji status i sudbinu Kosova. Da Ustav sprečava stvaranje nezavisnog Kosova smatra 29 odsto građana, 13 odsto elite u celini i 28 odsto političke elite.

Većina pripadnika elite (76 odsto) i oko polovine građana smatra da Preambula ne bi treblao da više bude deo Ustava, a da treba da ostane smatra 35 odsto građana i 18 odsto predstavnika elite.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.056 građana Srbije a zasebno su ispitani i predstavnici političkih partija, nacionalnih manjina, nacionalnih stručnih savetovdavnih i nezavisnih tela, organizacija građanskog društva, verskih zajednica i medija, kao i univerziteta i Akademije nauka i umetnosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga