Dve hiljade Mađara manje kreće u prvi razred

U Vojvodini je 78 osnovnih Škola u kojima ima mađarskih odeljenja i u njima je ukupno 2.135 osmaka, dok je u prvi razred ove godine upisano 1.940 đaka.

15. jun 2011

U septembru će u prvi razred osnovnih škola sa mađarskim nastavnim jezikom osmogodišnje školovanje početi oko 200 prvaka manje od broja onih koji pohađaju završni razred, piše današnji „Mađar so“ (Magyar Szo).

U Vojvodini je 78 osnovnih Škola u kojima ima mađarskih odeljenja i u njima je ukupno 2.135 osmaka, dok je u prvi razred ove godine upisano 1.940 đaka koji će nastavu slušati na mađarskom jeziku, navodi list.

Maturanti mađarske nacionalnosti u svom daljem školovanju prosečno se u manjem broju opredeljuju za četvorogodišnje srednje obrazovanje od učenika srpske nacionalnosti. Oni se u većem obimu opredeljuju za trogodišnje stručno obrazovanje u odnosu na đake većinske nacije. Oni u manjem broju studiraju, a kada studiraju, češće biraju više obrazovanje umesto fakultetskog, u odnosu na mlade Srbe.

Takođe, proporcionalno je veći i broj svršenih osnovaca mađarske nacionalnosti koji ne nastavljaju školovanje, piše „Mađar so“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga