Dve godine od izbacivanja aktivista iz kasarne u Novom Sadu

Kasarna "Arčibald Rajs", bivša "Maršal Tito" i dalje zvrji prazna, čekajući svog tajkuna

13. jan 2014

Udruženje građana Inicijativa za Društveni centar saopštilo je danas da je kasarna „Arčibald Rajs“ u Novom Sadu i dalje prazna, iako su oni pokazali da može da se pretvori u javni prostor namenjen umetnicima, nevladinim organizacijama i mladima.

Udruženje je podsetilo da su na današnji dan, u ranim jutarnjim časovima pre dve godine, pripadnici Vojne i civilne policije izveli aktivste Društvenog centra iz zgrade kasarne i zabranili im povratak.

Aktivisti su pod akcijom „skvotovanje“ ušli u zgradu 22. decembra 2011. godine, i za tri nedelje boravka u kasarni organizovali 18 edukativnih radionica, 12 koncerata, devet tribina i okruglih stolova, šest filmskih programa, tri izložbe, pet književnih večeri, pet performansa i 17 sportsko-rekreativnih sadržaja.

„7.293 kvadratnih metara kasarne, za koje se i sama Vojska izjasnila da joj ne trebaju, još uvek stoji prazno“, navodi se u saopštenju.

kasarna1

Akcija povodom dvogodišnjice Društvenog centra

Svi programi koji su održani u napuštenoj kasarni „Arčibald Rajs“ bili su besplatni i otvoreni za javnost, a inicijativa je tada dobila i podršku građana Novog Sada, koji su akciju prepoznali kao način da se mladi sklone sa ulica i budu korisni društvu.

Tokom akcije „skvotovanja“ aktivisti su zahtevali od gradskih vlasti da kasarnu prevedu u gradsko vlasništvo i da ne dozvole prodaju kasarne u komercijalne svrhe.

Oni su tada upozoravali da je kasarna, koja je sagrađena 1894. godine, kulturno-istorijski spomenik, iako joj u međuvremenu nije obnovljen taj status.

Upozoravali su da tabla na ulazu u zgradu svedoči da su na toj lokaciji ubijeni mnogi srpski velikani, te da se i zbog istorijske važnosti ne sme dozvoliti propadanje i prodaja tog objekta.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga