- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dvanaest godina od otmice i ubistva Ivana Stambolića

U subotu, 25. avgusta, navršava se 12 godina od otmice i ubistva nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Stambolića su oteli i ubili pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije.

Za taj zločin i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi Vrhovni sud Srbije je 2007. potvrdio maksimalne zatvorske kazne od 40 godina Miloradu Ulemeku i Branku Berčeku.

Nenad Bujošević osuđen je na 35 godina, Dušan Maričić na 30, bivši šef DB-a Radomir Marković na 15 godina, na koliko je osuđen i Nenad Ilić, a bivši zamenik načelnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Milorad Bracanović osuđen je na dve godine zatvora zbog prikrivanja krivičnog dela.

U prvostepenoj presudi Specijalnog suda zaključeno je da je bivši komandant JSO Milorad Ulemek „postupajući po nalogu Slobodana Miloševića, izdao naređenje pripadnicima svoje kriminalne grupe da ubiju Vuka Draškovića i otmu i ubiju Ivana Stambolića“.

Ova presuda je bila specifična i po tom jer je u njoj po prvi put Slobodan Milošević označen kao nalogodavac.

Stambolić je otet i ubijen pred septembarske izbore 2000. godine. Njegov tragičan kraj rasvetljen je tek dve i po godine nakon nestanka. Prvi je progovorio Nenad Šare, nekadašnji šef telohranitelja Milorada Ulemeka.

On je tokom policijske akcije „Sablja“ sprovedene posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, otkrio detalje otmice i likvidacije Ivana Stambolića.

Prema njegovom svedočenju, egzekutori su sačekali Stambolića dok je rekreativno trčao u Košutnjaku i pod pretnjom oružjem i pokazivanjem službenih policijskih legitimacija, naterali ga da uđe u kombi.

Odvezli su ga na Frušku goru gde je ubijen i bačen u jamu sa živim krečom. Njegovo telo je pronađeno 27. marta 2003. godine.

Stambolić je bio visoki funkcioner bivšeg Saveza komunista Srbije (SKS) i predsednik Predsedništva Srbije u vreme bivše SFRJ.

Na 8. sednici CK SKS 1987. godine koja je označila početak političkog uspona tadašnjeg partijskog šefa Slobodana Miloševića, došlo je do oštrog sukoba njegovih i pristalica Ivana Stambolića.

Ubrzo nakon te sednice Stambolić je prinuđen da napusti položaj predsednika Predsedništva Srbije i da se povuče iz javnog života.

Ivan Stambolić je sahranjen 8. aprila 2003. uz državne i vojne počasti na Topčiderskom groblju u Beogradu.

U julu 2004. kod restorana „Golf“ u Košutnjaku, na mestu gde je otet Ivan Stambolić, postavljena je spomen-česma.

Godinu dana kasnije podignut je spomenik na Zmajevcu na Fruškoj gori, na mestu gde je Stambolić ubijen.

Porodica Ivana Stambolića vodila je sudski spor pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu za naknadu štete za pretrpljene duševne boli. Oni su, po Sporazumu o naknadi štete, dobili od države 250.000 evra kao nadoknadu štete zbog svirepog ubistva Stambolića, kao i zbog torture koja je sprovođena nad njima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!