Dvadeset šest godina od havarije u Černobilu

Ukrajinci danas obeležavaju 26. godišnjicu havarije u nuklearnoj elektrani u Černobilu, najgore nuklearne nesreće u svetskoj istoriji

26. apr 2012

Predsednik Ukrajine Viktor Januković svečano će otkriti početnu konstrukciju čeličnog svoda koji će po okončanju izgradnje prekriti ostatke nuklearnog reaktora.

Svod novog sarkofaga dovoljno je veliki da se u njega smesti njujorška Statua slobode – njegova dužina biće 257 metara, širina 150 metara, a visina 108 metara.

Kada bude dovršen u junu 2015, moći će da počne opasan posao rastavljanja reaktora i čišćenja velike količine radioaktivnog otpada.

Novi sarkofag trebalo bi da bude bezbedan u narednih 100 godina, a činiće ga 180 metara postojećeg sarkofaga za smanjenje uticaja radijacije na radnike.

Predviđeno je da se novi sarkofag postavi preko postojećeg koji je izgrađen u rekordnom roku, nedugo nakon eksplozije u nuklearki.

Posle eksplozije u reaktoru 26. aprila 1986, radioaktivni oblak proširio se iznad najvećeg dela severne hemisfere, a stotine hiljada ljudi pobegle su iz svojih domova u najteže pogođenim oblastima u Ukrajini, Belorusiji i zapadnoj Rusiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga