Dvadeset godina od smrti Miladina Životića

Odlučno je bio protiv nacionalističke ludosti, podržavajući moralno i politički žrtve rata, posebno one u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, ali i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini

26. feb 2017

U ponedeljak se navršava 20 godina od smrti Miladina Životića (1930-1997), filozofa, antiratnog aktiviste i jednog od osnivača Beogradskog kruga.

Životić je rođen 1930. godine u Ripnju pored Beograda, a u Beogradu je 1953. završio studije filozofije na Filozofskom fakultetu.

Po diplomiranju, radio je kao profesor u srednjim školama u Beogradu i Srpskoj učiteljskoj školi u Prizrenu.

Asistentsko mesto dobio je 1957, na Katedri za filozofiju svog matičnog fakulteta. Doktorsku tezu “Teorija saznanja u filozofiji pragmatizma” odbranio je 1962. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Na matičnom fakultetu radio je od 1962. do 1975, kada je uklonjen sa fakulteta sa sa sedmoro drugih nastavnika. Od 1981. do 1988. godine radio je u Institutu društvenih nauka, u Centru za filozofiju i društvenu teoriju.

Potom se kao redovni profesor vratio na Filozofski fakultet. Bio je osnivač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

Bio je na čelu Građanske akcije za mir 1991. godine i jedan je od osnivača i lider Beogradskog kruga nezavisnih intelektualaca.

Zajedno s ostalim pripadnicima Kruga i antiratnog pokreta, odlučno je bio protiv nacionalističke ludosti, podržavajući moralno i politički žrtve rata, posebno one u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, ali i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

“Zastupao je vrednosti mira i slobode od nacionalizma, od svake vrste diskriminacije, od represije i nasilja, pre svega ratnog nasilja, primarnog izvorišta sveukupnog sunovrata morala i ljudskih zakona”, napisala je u listu Danas dramaturškinja i antiratna aktivistkinja Borka Pavićević.

„Miladin Životić nije bio političar. I upravo zato je njegova pojava u to doba bila izuzetna. Bio je čovek etosa. A to znači, neumitno, čovek zanosa. Živeo je kao u vatri, kao u nekoj groznici. Svi smo mi živeli od tog njegovog zanosa, hranili smo se tim zanosom, opijali smo se njime. Divili smo se Životiću…”, napisao je svojevremeno pokojni filozof Radomir Konstantinović.

Dodao je da su se Životićevi nekadašnji drugovi marksisti preobrazili u nacionaliste, “i to one najgore: u sluge najgoreg režima srpske istorije“.

(Autonomija, foto: www.audioifotoarhiv.com)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga