Dva uzorka iznad 0,5, samo devet ispod 0,05 mikrograma

Ozbiljna korupcija po pitanju aflatoksina i mleka?

16. maj 2013

Prema rezultatima analize prisustva opasnog aflatoksina u mleku, koju je uradila laboratorija Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, u dva od 59 uzoraka mleka prisustvo aflatoksina je veće od dozvoljenih 0,5 mikrograma po kilogramu, dok je u većini uzoraka prisustvo aflatoksina veće od evropskog standarda od 0,05 mikrograma, koji je do marta bio na snazi i u Srbiji.

Analizu je naručio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a rezultati su pokazali da samo devet od 59 uzoraka zadovoljava evropski standard od 0,05 mikrograma.

Rezultati su istaknuti na sajtu tog pokrajinskog sekretarijata.

U Srbiji je krajem februara dozvoljena vrednost aflatoksina vraćena na 0,5 mikrograma, umesto dotadašnjih 0,05 mikrograma, koji su bili u skladu sa evropskim standardima. Vlada je potom najavljivala da će dozvoljenu granicu opet vratiti na „evropskih“ 0,05 mirkograma, ali to do danas nije uradila.

Vlada je odluku o vraćanju dozvoljene koncentracije na 0,5 mikrograma donela nakon afere koja se pojavila u javnosti, jer su merenja koncentracije štetnog aflatoksina pokazala da veliki broj uzoraka mleka, koji se prodaju na tržištu Srbije, sadrži količine aflatoksina iznad dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić ove sedmice je izjavio da je mleko u Srbiji „katastrofalno loše“, kada je u pitanju koncentracija opasnog aflatoksina u njemu, i ocenio da iza napada na njega u pojedinim tabloidima stoje oni koji imaju najveći uticaj u „mlekarskom lobiju“.

„Već nekoliko puta sam rekao njihovo ime javno“, kazao je Ješić, koji je ranije takve optužbe uputio na račun kompanije „Salford“.

On je upitao ko stoji iza kampanje „Ja pijem mleko“ u Srbiji. „To je trenutno najskuplja i najveća kampanja u Srbiji. Ko stoji iza te kampanje, pitam vas. Da li stoji ministarstvo ili ko? Nema potpisa, pa ne znamo ko stoji, a mleko je i dalje neispravno“, kazao je Ješić.

„Svakog poslastičara u Srbiji bi smestili u zatvor da su mu našli salmonelu u frižideru. A ove majastore koji imaju 800 miliona ili milijardu obrta, puštate da rade šta hoće. Oni menjaju uredbu. A ja sam eto postao lopov tek od afere aflatoksin“, rekao je Ješić.

On je ocenio da u državi postoji „ozbiljna korupcija“ po pitanju aflatoksina i mleka.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga