Dva miliona dinara za zapošljavanje žrtava nasilja

Pojava nasilja i dalje prisutna

01. juna 2015

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za oblast ravnopravnosti polova Anita Beretić uručila je danas ugovore za četiri poslodavca u ukupnom iznosu od 2,2 miliona dinara, dodeljenih u okviru konkursa za realizaciju programa zapošljavanja žena, koje su u situaciji partnerskog i porodičnog nasilja na teritoriji Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat raspisao je taj konkurs po programu namenjenom unapređenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava i sloboda, a poslodavci će sa novim radnicama zasnovati radni odnos na određeno vreme u trajanju od godinu dana.

Pored redovnih obaveza koje je poslodavac obavezan da izvršava, neophodno je i da omogući Sekretarijatu i Centru za socijalni rad periodični uvid u sprovođenje aktivnosti finansiranih konkursom, kao i da obezbedi zaposlenoj ženi mere za ostvarivanje i zaštitu prava na privatnost.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara ocenila je da to predstavlja velik izazov kako za poslodavce, tako i za žene koje će biti zaposlene, za koje je ovo važan iskorak iz problema.

„Zajedno smo dnevno izloženi svedočanstvima o ubistvima žena u porodičnom kontekstu, što je društveno zlo sa kojim se država i institucije moraju uhvatiti u koštac. Na nekoliko skupova je u poslednjih nekoliko dana govoreno o ovoj temi, a upućene su i inicijative državnim institucijama. Doneti su zakoni i usavršavaju se profesionalci koji se bave slučajevima nasilja, ali je pojava nasilja i dalje prisutna“, kazala je Beretić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga