Dva i po veka od osnivanja Šajkaškog odreda

Šajkaški bataljon bio je značajna snaga rečne flote Habsburške monarhije u borbi protiv Turaka

27. jula 2012

Sastankom predstavnika nekoliko vojvođanskih opština i muzeja u Vladi Vojvodine danas su počele pripreme za obeležavanje 250 godina od osnivanja Šajkaškog odreda koji se borio protiv turskih osvajača.

Kako je saopštio Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, na sastanku je postignut načelni dogovor o pravcima delovanja, idejama i načinima sprovođenja programa za obeležavanje tog značajnog istorijskog datuma.

„Sekretarijat će finansijski i logistički podržati pripremu i obeležavanje ovako značajnog jubileja“, kazao je resorni sekretar Slaviša Grujić i istakao važnost toga što su se u projekat uključile institucije poput Arhiva Vojvodine, Muzeja Vojvodine i Muzeja grada Novog Sada.

„Smatram da je ovo izuzetno važan događaj ne samo za Šajkašku, Novi Sad, već za sve u Vojvodini, Srbiji i šire, jer jedan ovakav jubilej sigurno će privući znatan broj zainteresovanih“, kazao je Grujić.

Naveo je i važnost saradnje u proslavi jubileja sa institucijama u Austriji i Mađarskoj gde se, takođe, čuva izvorna arhivska građa o osnivanju Šajkaškog bataljona.

„Imamo mnogo toga što možemo da pokažemo na pravi način. Postoji ozbiljan potencijal da se od ovog jubileja napravi uspešna akcija i projekat“, kazao je Grujić.

Direktor Arhiva Vojvodine Stevan Rajčević izrazio je spremnost da arhivska građa o Šajkaškom bataljonu izuzetne vrednosti bude dostupna za korišćenje i pored toga što je u fazi revizije, koja je uobičajena i vrši se na svakih deset godina, i biće završena do kraja decembra.

„Fond Šajkaški bataljon proglašen je građom od izuzetne vrednosti u Srbiji od strane republičke vlade“, rekao je Rajčević i ocenio da je saradnja sa arhivom u Beču, gde se nalazi izvorna osnivačka građa, još jedan doprinos da ceo projekat dobije na širem značenju.

Šajkaški bataljon, kao deo austrougarske vojne granice, osnovan je 1763. godine, a ukinut 1872. godine. Bio je značajna snaga rečne flote Habsburške monarhije u borbi protiv Turaka.

Šajkaši su bili obavezni na vršenje vojne službe u ratu i miru, na kopnu i vodi, kao i da se brinu o opštoj bezbednosti na Dunavu, Tisi i Savi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga