Dužnička kriza neminovna u Srbiji

Javni dug dostigao 46,7 odsto BDP-a, dva procentna poena više od zakonskog minimuma. Država ima ozbiljne, uznemirujuće, rashode koje ne može da podmiri ako se ne zaduži, upozorava Dragomir Janković

12. dec 2011

Izvršni direktor Evropskog ekonomskog instituta u Briselu Dragomir Janković kaže da bi trebalo vrlo upozoravajuće shvatiti prekoračenje limita javnog duga.
Narodna banka Srbije objavila je da je nivo javnog duga na kraju septembra ove godine dostigao 46,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, dva procentna poena više od zakonskog limita.

„Ako najreferentnija finansijska ustanova, nacionalna banka, saopšti da država troši vrlo brzo i vrlo ozbiljno, čak preko zakonskih granica, onda to treba shvatiti kao vrlo alarmantnu situaciju u samoj ekonomiji i kao ozbiljnu krizu u samom srpskom društvu“, kaže Janković za Radio B92.

Na pitanje da li će država konačno nešto preduzeti i smanjiti zaduživanje, on kaže da država prosto nema dodatnih fiskalnih izvora a ima veoma velike apetite kada je u pitanju potrošnja.

„Ne očekujem da će država zaustaviti potrošnju nego da će tražiti nove načine zaduživanja od komercijalnih kredita, pa i kredite kod različitih finansijskih institucija koje nisu MMF i koje nisu Evropska banka za obnovu i razvoj“, upozorava Janković.

Zbog toga, kako kaže, izražava bojazan da da je dužnička kriza u Srbiji neminovna.

„Srpska privreda nije u stanju da pravi ozbiljan društveni proizvod i nije u stanju da na neki način revitalizuje svoju proizvodnju ( u Srbiji je relativno nizak, ako ne i uznemirujuće mali nivo privrednog rasta) i takva ekonomija nije u stanju da iz fiskalnih prihoda izdržava ozbiljne rashode države koji u zaista uzmemirujući. U tim okolnostima, državi ostaje da se zaduži i da nadomesti svoje veće potrebe za potrošnjom“, objasnio je Janković.

Govoreći o novoj politici stroge budžetske discipline u evrozoni posle britanskog „ne“ takvoj politici, Janković smatra da će ona morati da se sprovede jer prosto pojedine zemlje EU neće moći da opstanu.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga