Dušan Janjić: Rezultati lokalnih izbora na Kosovu očekivani jer imaju višestranačje

"Važna razlika je u tome što su Srbi iz straha glasali za Srpsku listu dok su Albanci imali opcije i zbog tog straha glasali protiv vladajuće stranke"

18. okt 2021

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da su rezultati lokalnih izbora na Kosovu, prema kojima stranka Samoopredeljenje nije osvojila većinu glasova ni u jednoj opštini, očekivani iz razloga što je među Albancima na Kosovu prisutno višestranačje.

Janjić je za agenciju Beta kazao da je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti znao da gubi izbore i da je zbog toga doneo odluku o probnim tablicama koje se dovele do niza incidenata na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak a nakon toga je doneo i odluku o akciji kosovske policije na severu Kosova.

Janjić je rekao da su oba incidenta dovela do straha kod građana Kosova, ali da je važna razlika u tome što su Srbi iz straha glasali za Srpsku listu dok su Albanci „imali opcije“ i zbog tog straha glasali protiv vladajuće stranke.

„Kurti možda nije računao da Beogradu treba sukob sa Prištinom. Zbog tih sukoba, glasao je maksimalan broj srpskih birača na Kosovu, i masovno su glasali upravo za Srpsku listu“, rekao je Janjić.

On tvrdi da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti održani u aprilu iduće godine, dodajući da je 2022. – godina izbora na Zapadnom Balkanu.

Naveo je da je moguće da cele iduće godine bude bezbednosnih incidenata u regionu.

Na osnovu više od 95 odsto prebrojanih glasova sa lokalnih izbora na Kosovu, Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da je u prvom krugu izabrano 16 gradonačelnika među kojima je devetoro iz Srpske liste, troje iz Demokratske partije Kosova (DPK) i po dvoje iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (DPK). Prema do sada poznatim rezultatima Samoopredeljenje nije osvojilo većinu glasova ni u jednoj opštini.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Nesvrstani
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga