Đurović: Novi talas izbeglica očekuje se na proleće

Do novembra je kroz Srbiju ukupno prošlo više od 92.000 dece

27. nov 2015

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović rekao je danas u Subotici da se novi talas izbeglica očekuje na proleće.

“Prema informacijama od samih izbeglica, zbog loših uslova na moru i niskih temperatura u Turskoj, među njima vlada stav da na proleće ponovo krenu ka Evropi”, rekao je direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović na skupu „Jačanje sistema socijalne zaštite u cilju zaštite dece izbeglica i migranata u ekstremnom riziku“.

On je kazao da su deca izbeglice najugroženija kategorija ljudi koja prolazi kroz Srbiju, jer često putuju bez roditelja i lako mogu postati meta krijumčara.

“Do novembra je kroz Srbiju ukupno prošlo više od 92.000 dece. Deca i dalje najbrže prolaze kroz ceo sistem i to ukazuje na postojanje organizovanog krijumčarenja dece i indicija da postoji trgovina decom”, rekao je Đurović.

On je naveo da je u Srbiji neophodno osposobiti posebne centre za prihvat dece, maloletnika i dece bez pratnji roditelja kako bi im se obezbedila adekvatna zaštita.

Prema njegovim rečima, velike su dileme oko toga da li decu koja su u grupi treba odvojiti od grupe i da li treba utvrđivati ko je roditelj a ko nije.

“Vrlo često roditelji decu sačekuju već u nekoj od drugih zemalja, utiču na njih telefonskim pozivima da nastave put sami ili sa krijumčarom”, rekao je Đurović.

Državni sekretar u Ministarstvu za socijalna pitanja Nenad Ivanišević rekao je da je neophodno jačanje institucionalnih kapaciteta u Subotici, Beogradu i Nišu kako bi deca izbeglice na adekvatan način bila zbrinuta.

Ivanišević je naveo da će u Subotici biti izdvojeno oko 100.000 evra za osposobljavanje posebnog odeljenja u okviru Domu za negu dece “Kolevka” za decu izbeglice bez roditeljske pratnje.

Dvodnevni skup organizovalo je Ministarstvo za socijalna pitanja, UNHCR i UNICEF.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga