Đurić: Građane zanima kakav je život u Evropskoj Uniji

Najveći broj informacija koje mediji u Srbiji plasiraju o Evropskoj Uniji govore o susretima državnika i potpisivanju ugovora, dok čitaoce uglavnom zanima kako će integracije uticati na sam život građana, tvrdi Ivana Đurić iz kancelarije za Evropske integracije.

04. apr 2011

Najveći broj informacija koje mediji u Srbiji plasiraju o Evropskoj Uniji govore o susretima državnika i potpisivanju ugovora, dok čitaoce uglavnom zanima kako će integracije uticati na sam život građana, izjavila je danas Ivana Đurić iz kancelarije za Evropske intergracije.
“Oni prilozi koji ne govore o protokolarnim susretima često su zasnovani na lažima i mitovima koji odaju utisak da je EU jedan glomazan aparat koji se bavi samo glupostima kao što su dimenzije poštanskih sandučića i igračke za decu”, rekla je Đurićeva na radionici “Mitovi i činjenice o EU” u Novom Sadu.
Dodala je da mitovi nastaju zbog neznanja novinara ili nedostatka činjenica kojima bi se pravilno objasnili evropski zakoni.
Đurićeva je podsetila da Kancelarija za evropske integracije dva puta godišnje sprovodi anketiranje građana o EU i da se prema rezultatima iz decembra 2010. godine 57 odsto građana izjasnilo da su za ulazak Srbije u EU.
Prema rezultatima ovih anketa, među mladima uzrasta od 18 do 19 godina čak 71 odsto ispitanika podržava ulazak Srbije u EU. “Najzanimljiviji rezultat ovog istraživanja je mišljenje 78 odsto građana da Srbija treba da sprovodi reforme koje su neophodne za ulazak u EU zbog nas samih, a svega tri odsto smatra da takve refome ne treba sprovoditi”, rekla je Đurićeva.
Dodala je da građani koji su protiv ulaska u EU iz neznanja navode vrlo neodređene razloge i to da EU donosi više štete nego koristi, da ona dodnosi ekonomsku propast i zaduživanje, te da države članice gube suverenintet i identitet.
Radionicu za novinare u Novom Sadu organizovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vovjodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga