Dunja Mijatović povodom 8. marta: Stati u odbranu zdravlja i reproduktivnih prava žena

"Put do punog ostvarivanja prava žena je još dug"

07. mar 2019

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas, uoči Međunarodnog dana žena – 8. marta, da se mora stati u odbranu zdravlja i reproduktivnih prava žena.

„Put do punog ostvarivanja prava žena je još dug. Moramo se zalagati za rodnu ravnopravnost i sprečiti svaku stagnaciju u primeni ovog principa“, navodi se u saopštenju komesarke za ljudska prava Saveta Evrope.

Ona je navela da se od država traži da osiguraju da žene imaju pristup sigurnim, pristupačnim i kvalitetnim uslugama vezano za reproduktivno zdravlje.

„Mnoge žene u Evropi se i dalje suočavaju sa poricanjem i kršenjem seksualnih i reproduktivnih prava“, rekla je Mijatović.

Prema njenim rečima, odbijanje nekih medicinskih profesionalaca da obavljaju abortus pozivajući se na savest postalo je ozbiljna prepreka ženama u pristupu prekidu trudnoće u zemljama Evrope u kojima vlasti nisu uspele da regulišu ovaj sektor.

Ona je dodala da previše žena doživljava nasilje i zlostavljanje tokom zdravstvenih procedura i ocenila da je to uvreda za njihovo dostojanstvo.

„Pozivam sve vlade da podrže pravo žena na odlučivanje u pogledu njihovog seksualnog i reproduktivnog zdravlja i da ženama osiguraju efikasan pristup zdravstvenim ustanovama, uslugama i informacijama“, poručila je Mijatović povodom Dana žena.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga