Dunja Mijatović: Mnogi političari huškaju na nasilje prema novinarima

"Neophodno da se podigne svest o važnosti slobode medija i slobode štampe"

12. okt 2018

Sloboda štampe i bezbednost novinara su već godinama u sve lošijem stanju a od 1992. godine više od 150 novinara je ubijeno u zoni Saveta Evrope, rekla je komesarka za ljudska prava pri Savetu Evrope Dunja Mijatović.

„Neki od njih su pokrivali ratne priče, međutim većina ih je ubijena dok su pokušavali da skrenu pažnju na mračne kutke u kojima vladaju korupcija, kriminal i politika“, rekla je Dunja Mijatović u intervjuu za Istinomer.
Ona je dodala da su, nažalost, mnogi političari u najboljem slučaju ravnodušni prema pretnjama koje dobijaju novinari a da su, u najgorem slučaju, oni ti koji huškaju na nasilje i produbljuju nepoverenje prema medijima, što je neprihvatljiva praksa.

Ona je naglasila da je Viktorija Marinova četvrti novinar i treća žena novinarka ubijena u Evropskoj Uniji od 2017. godine, posle Kim Val, Dafne Karuane Galicije i Jana Kuciaka.

Govoreći o položaju novinara i medija u Srbiji Dunja Mijatović je kazala da je u stalnom kontaktu sa novinarima, njihovim udruženjima i nevladinim organizacijama koje rade na njihovoj zaštiti.

Ona je naglasila da u Srbiji tek treba da vidimo zadovoljenje pravde u odnosu na slučajeve ubistava koja su se dogodila devedesetih godina.

„Ima nekog napretka, ali to nije dovoljno. Hitno je, ali i moguće da se preokrene ovakva situacija. To zahteva političku volju i konkretne mere koje država treba da preduzme, kao što su efikasan sistem policijske zaštite novinara, nezavisno sudstvo koje je u stanju da kazni počinioce kao i naručioce, te saradnju između državnih organa i nevladinih organizacija, udruženja novinara i nezavisnih nadzornih tela“, rekla je Dunja Mijatović.

Ona je naglasila da deli njihovu zabrinutost u vezi sa situacijom u Srbiji i ostalim zemljama i dodala da je potrebno da se preokrene negativni trend, da se podigne svest o važnosti slobode medija i slobode štampe i nađe najbolji način za rad sa vladama, akademskim zajednicama, industrijom i civilnim sektorom, kako bi društvo postalo osetljivije i prijateljski nastrojeno prema medijima i novinarima.

Odgovarajući na pitanje o nedavnom prebijanju dvojice momaka albanske nacionalnosti u Novom Sadu, Mijatović je rekla da je sa izuzetnom zabrinutošću primetila taj incident, da se nada da će nadležni organi sprovesti efikasnu istragu ovog zločina i da će posvetiti posebnu pažnju činjenici da je mržnja mogući motiv.

 

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga