Dunja Mijatović od danas komesarka Saveta Evrope za ljudska prava

Prva žena koja će obavljati tu funkciju

03. apr 2018

Nova komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da će njen priortitet biti da obezbedi primenu postojećih normi u poštovanju ljudskih prava i dodala da je za to potrebna politička volja ali i angažovanje čitavih društava.

Kako je saopšteno iz Strazbura, Dunja Mijatović, iz Bosne i Hercegovine, danas preuzima dužnost, kao prva žena koja će obavljati funkciju komesara SE za ljudska prava.

Dunju Mijatović izabrala je Parlamentarna skupština SE na ovogodišnjem januarskom zasedanju. Pre nje komesari Saveta Evrope za ljudska prava bili su Nils Muižnieks (2012-2018), Tomas Hamarberg (2006-2012) i Alvaro Hil-Robles (1999-2006).

„Nameravam da čuvam nasleđe rada prethodnih komesara i održim sposobnost ove institucije da brzo i efikasno reaguje u zaštiti ljudskih prava. Verujem da su ljudska prrava univerzalna i da ni jedna zemlja nije van kontrole“, izjavila je Mijatović povodom stupanja na dužnost.

Mijatović je navela da je njena vizija jednostavna. „Jednom rečju to je primena – norme, rezolucije, sporazumi su tu da nas vode, potrebna nam je politička volja da obezbedimo njihovu primenu, ali to nije samo pitanje vlada, mi moramo angažovati sopstvena društva u celini na njihovoj primeni i uključiti sve u dijalog o ljudskim pravima“, dodala je.

Ona je ocenila da je najvažnije da se postignu ponovna afirmacija i posvećenost ljudskim pravima i da se vrati poverenje u njihovu važnost za dobrobit svih i svakog ponaosob i dodala da se raduje budućoj saradnji sa vladama, nacionalnim vlastima, međunarodnim organizacijama, borcima za ljudska prava, novinarima, nevladinim organizacijama…

Mandat komesara SE za ljudska prava traje šest godina.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga