Dunja Mijatović: Mađarska nazaduje po pitanju ljudskih prava

Pompeo upozorio Mađarsku zbog veza sa Rusijom

11. feb 2019

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas da se Mađarska suočava „sa mnogim međusobno povezanim izazovima u oblasti ljudskih prava“, uključujući zakone usmerene protiv civilnog sektora, nazadovanje u pravima žena i sistematsko pritvaranje tražilaca azila.

Mijatović, koja je prošle nedelje bila u petodnevnoj poseti Mađarskoj, takođe je izrazila zabrinutost povodom nezavisnosti medija i pravosudja u toj zemlji.

Ona je kazala da je „prostor za rad nevladinih organizacija, zaštitnika ljudskih prava i kritički nastrojenih novinara postao veoma uzak i ograničen“ i pozvala vladu premijera Viktora Orbana da „preokrene zabrinjavajući smer“ po pitanju ljudskih prava.

Orbanova vlada za sada nije reagovala na izjavu Dunje Mijatović.

Mađarska je prošle godine, izmedju ostalog, usvojila zakon koji predviđa zatvorske kazne za osobe osudjene zbog pomaganja tražiocima azila.

Pompeo upozorio Mađarsku zbog veza sa Rusijom

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao je danas u Mađarsku da ne dozvoli Moskvi da pravi razdor među zapadnjacima.

„Ne možemo dozvoliti (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da pravi razdor medju prijateljima u NATO“, rekao je Pompeo u Budimpešti, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa madjarskom kolegom Peterom Sijartom.
On je dodao da su Rusi i Kinezi dobili više uticaja u Mađarskoj a ni u čemu ne dele ideale koji su Amerikancima tako važni.

Madjarski šef diplomatije Sijarto odbacio je to upozorenje ocenivši kao „ogromnu hipokriziju“ kritike koje Rusiji upućuju zapadnjaci dok sa druge strane saradjuju sa Moskvom u oblasti energije.

Vašington je zabrinut zbog naginjanja mađarske diplomatije ka istoku, i njenog razvoja političkih i ekonomskih odnosa sa Moskvom i Pekingom poslednjih godina, prenosi AP. Mađarski premijer Viktor Orban je dva puta primio ruskog predsednika Putina 2017. godine i zalagao se za ukidanje evropskih sankcija Rusiji.

Saradnja Rusije i Mađarske posebno je razvijena u energetskom sektoru u kontekstu madjarske zavisnosti od ruskih energenata. Pompeo bi trebalo da pokrene i podršku koju Orban daje rusko-turskom gasovodu Turski tok.

Kina je takodje u središtu Orbanovih diplomatskih napora, on je 2014. proglasio otvaranje Madjarske prema istoku.

Pompeo želi da razgovara i o nedavno postignutom sporazumu Budimpešte i kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja za razvoj mreže 5G u Mađarskoj. Huavej je na svom internet sajtu naveo da njihov ogranak u Mađarskoj predstavlja centar za Evropu.

Zapad sve više izražava zabrinutost zbog moguće želje Huaveja da špijunira u korist Pekinga.

„Želimo sa njima da razmotrimo prednosti i rizike vezane za upotrebu takve opreme“, rekao je Pompeo.

(Beta-AFP/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga