Dunja Mijatović izabrana za komesarku SE za ljudska prava

"To je dobra poruka BiH, ali i ostalim zemljama regiona, što ne znači da neću biti kritički nastrojena kada su u pitanju dešavanja u vezi sa ljudskim pravima u tim zemljama"

24. jan 2018

Parlamentarna skupština Saveta Evrope izabrala je danas Dunju Mijatović iz Bosne i Hercegovine za novu komesarku Saveta Evrope za ljudska prava.

Od 2010. do 2017. Dunja Mijatović je bila predstavnica OEBS-a za slobodu medija. Dobila je više nagrada za rad na polju ljudskih prava.

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava dosad je bio Nils Mužnieks.

Dunja Mijatović će šestogodišnji mandat početi u aprilu.

Ona je izabrana u drugom krugu glasanja na redovnom zimskom zasedanju i dobila je 107 glasova, što je bila relativna većina. Francuz Pjer-Iv le Bornj dobio je 103 glasa, a Slovenac Goran Klemenčič 19 glasova.

Komesar za ljudska prava je nezavisna institucija koju je 1999. ustanovio Savet Evrope za unapređenje ljudskih prava u 47 država članica. Među zadacima mu je identifikovanje nedostataka u poštovanju ljudskih prava i olakšavanje rada institucija ombudsmana i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Dunja Mijatović je nakon izbora izjavila da je Bosna i Hercegovina postigla nešto što se nikada ranije nije dogodilo.

„Još mi se trese tlo po nogama. Preponosna sam i presretna zbog izbora. Taj izbor je i moja velika odgovornost, ali i nešto što treba da se zapamti: da ljudi iz BiH mogu vrijednim i kvalitetnim radom postići mnogo, i da svi možemo krenuti putem napretka“, rekla je Dunja Mijatović agenciji Beta.

Navodeći da je pre svega, njen lični kredibilitet nju preporučio za izbor na funkciju komesarke za ljudska prava, istakla je da je veoma bitno što je izabrana kao predstavnica Bosne i Hercegovine.

„To je dobra poruka BiH, ali i ostalim zemljama regiona, što ne znači da neću biti kritički nastrojena kada su u pitanju dešavanja u vezi sa ljudskim pravima u tim zemljama“, istakla je Mijatović.

Dunja Mijatović će preuzeti dužnost komesarke Saveta Evrope za ljudska prava 1. aprila, s mandatom od šest godina, bez mogućnosti reizbora.

Dunja Mijatović je od 2005. do 2007. godine predsedavala radnom grupom eksperata Saveta Evrope za slobodu izražavanja i pristup informacijama u vremenu krize. Tokom njenog predsedavanja, Komitet ministara Saveta Evrope usvojio je Deklaraciju za zaštitu i jačanje istraživačkog novinarstva i vodič za zaštitu slobode izražavanja i informacija u vremenu krize.

Predsedavajući delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Senad Šepić izjavio je da je današnji izbor Dunje Mijatović za komesarku Savet Evrope za ljudska prava velika pobeda za Bosnu i Hercegovinu.

„Ovaj izbor šalje potpuno druge, pozitivne poruke iz i za BiH. Čestitke Dunji i vjerujem da će i cijela BiH uspjeti izgraditi drugačije slike o sebi i slati ih u svijet“, rekao je Šepić za sarajevski portal Klix.ba.

On je zahvalio svima u Savetu Evrope koji su ovih dana bili uz BiH. „Ovaj izbor je pokazao da naša zemlja ima prijatelje i partnere na koje možemo računati i to treba okrenuti u interesu svih nas i evropske perspektive BiH, a odbaciti stare politike i matrice svađa i manipulacija u kojima nas drže aktuelne političke elite“, rekao je Šepić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga