Dunavski dijalozi u Novom Sadu

U programu će gostvovati umetnici iz osam podunavskih zemalja i to iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Ukrajine

28. avg 2013

Festival savremene umetnosti “Dunavski dijalozi 2013”, koji je počeo u utorak likovnom kolonijom u Ečkoj, ugostiće u Novom Sadu oko 80 umetnika iz podunavskih zemalja i prikazati 30 programa iz oblasti vizuelne umetnosti.

Festival će trajati od 27. avgusta do 15. septembra, a publika će imati prilike da vidi likovne izložbe, video projekcije, performanse, izložbu umetničkih zastava u centralnoj gradskoj ulici i ostale prateće programe.

U programu će gostvovati umetnici iz osam podunavskih zemalja i to iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Ukrajine.

Umetnički direktor festivala Sava Stepanov rekao je na konferenciji za novinare da je manifestacija zamišljena tako da svaka zemlja ima svoju zasebnu izložbu, bilo da su izložbe samostalne ili grupne.

“Novosadska galerijska infrastruktura je diktirala obim izložbi, jer Novi Sad boluje od nedostatka galerijskog prostora. Izložbe su kamernog tipa, ali su to viskokvalitetne postavke umetnika koji su svetski afirmisani”, kazao je Stepanov.

Otvaranje izložbi počinje u četvrtak 29. avgusta. Poseban deo odvojen je za dijalog srpske umentosti sa jednom od zemalja podunavskog regiona, a ove godine to će biti Austrija.

U programu dijaloga između Srbije i Austrije učestvovaće zajedno Fric Ruprehter i Mira Brtka, zatim Robert Hamerštil i Petar Ćurčić, Eva Petrić i Nataša Teofilović, kao i Jozef Linšinger i Ljubomir Vučinić.

Tokom festivala biće održana i Internacionalna izložba umetničkih zastava podunavskog regiona, koja je tradicionalno priređivana u Novom Sadu od 2005. do 2010. godine i postala gradski brend, ali je kasnije ukinuta zbog nedostaka finasijskih sredstava.

Radove mladih umetnika nastalih u likovnoj koloniji koja se održava u vojvođanskom mestu Ečka, publika će moći da vidi u subotu 31. avgusta u galeriji “Gradić” u Petrovaradinu.

Festival organizuje Galerija „Bel art“ iz Novog Sada, partner projekta je Austrijski kulturni forum, a festival su podržali Vlada Vojvodine, Skupština grada Novog Sada i Turistička organizacija Novog Sada.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga