Dunavom do evropskih fondova

Trilateralni sporazum o saradnji između skupština AP Vojvodine, županije Vukovarsko-srijemske i Županije Ba…

26. jula 2009

DunavTrilateralni sporazum o saradnji između skupština AP Vojvodine, županije Vukovarsko-srijemske i Županije Bač-Kiškun iz Mađarske potpisali su juče u Novom Sadu čelnici tri regije Šandor Egereši, Božo Galić i Gabor Banjai. Sporazum ozvaničava izjave o namerama iz sve tri regije da ubuduće sarađuju na projektima iz oblasti privrede, ekonomije, kulture, ekologije, evropskih integracija….
Prema rečima predsednika Skupštine APV Šandora Egerešija, sporazum predstavlja napor da regije potpisnice sporazuma zajednički nastupaju ka fondovima Evropske unije i ostalim mogućnostima koje treba iskoristiti u interesu građana koji žive na ovom području.
– Evropa regija je put i budućnost evropskog razvoja. Polazeći od toga, Vojvodina prepoznaje mogućnost jačanja svojih potencijala i multietničke prepoznatljivosti – rekao je Egereši. – Ova izjava o namerama otvara naše granice i stvara uslove za efikasniju privrednu, turističku i ekološku te kulturnu saradnju među zemljama.
Egereši je istakao da je najveća šansa za formulisanje zajedničkih ciljeva sve tri regije – Dunav. Kako je rekao, Dunav je mogućnost za promociju ekologije, voda, turizma, sajmova, kulturnih programa…
Predsednik Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić rekao je da se tri regije pripremaju za kvalitetniju saradnju. On je istakao da su ravnica, reke i šume dobra podloga za povezivanje.
– Aktivnosti treba ubrzati, stručnjaci treba da se sastanu i izrade kvalitetne programe i projekte kojim ćemo imati šanse i u fondovima EU i u zajedničkoj trci za mesto u privredi – rekao je Galić.
Predsednik Skupštine županije Bač-Kiškun Gabor Banjaji je ponovio važnost saradnje tri regiona u svim sferama života istakavši da će partnerima dati listu grešaka koje je Mađarska napravila na putu ka EU, te da će to, pored konkretnih projekata u kojima će učestvovati, biti još jedan od doprinosa zajedničkoj budućnosti.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga