Dunav kod Bezdana napada rekord iz 1965. godine

Kod Novog Sada vrh poplavnog talasa od 642 santimetara očekuje se u subotu, 15. juna

12. juna 2013

Vodostaj Dunava kod Bezdana jutros je dostigao 734 santimetara što je za 30 više nego juče, a kod Novog Sada 578 santimetara što je 37 više, saopštilo je danas pokrajinsko preduzeće „Vode Vojvodine“.

Dodaje se da će poplavni talas kod Bezdana biti najveći od 1965. godine, kada je Dunav dostigao 776 centimetara.

Merama odbrane od poplava obuhvaćeno je 390 kilometara priobalja Dunava, Tise, Kanala Begej i Karaša.

Vanredna odbrana jutros je uvedena na još 40 kilometara Dunava, na tehničkoj deonici Bačka Palanka, te su merama vanredne odbrane obuhvaćena 194 kilometara Dunava – od državne granice do Begeča.

Službe JVP „Vode Vojvodine“ i operativni timovi vodoprivrednih preduzeća na terenu spremno dočekuju poplavni talas, piše u saopštenju.

Po prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), vrh poplavnog talasa kod Bezdana očekuje se sutra, kada bi vodostaj Dunava trebalo da dostigne 745 santimetara.

Kod Novog Sada vrh poplavnog talasa od 642 santimetara očekuje se u subotu, 15. juna.

Takav vodostaj ne bi trebalo da ugrozi branjeno područje, ali će pod vodom biti, ili već jesu, vikendice duž obale Dunava, i naselja u nebranjenom delu, u samom koritu Dunava.

Ta naselja su uglavnom podignuta bez plana i mimo vodnih akata, te i nisu u Operativnom planu za odbranu od poplava. Odbranu tih naselja organizuju lokalne samouprave, saopštile su „Vode Vojvodine“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga