Dunav i Drava na udaru „zastarelih“ planova

Dvanaest međunarodnih i nacionalnih nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine požalilo se Evropskoj komisiji na štetnost "zastarelih" projekata Hrvatskih voda, tj. navodnog "unapređenja plovidbe i zaštite od poplava" Dunava i Drave

09. mar 2012

Dvanaest međunarodnih i nacionalnih nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine, uključujuči i svetski WWF (Austrija, Mađarska, Hrvatska i Srbija), EuroNatur, Zeleni Osijek i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, predvođeno ornitologom Tiborom Mikuškom, požalilo se Evropskoj komisiji na štetnost „zastarelih“ projekata Hrvatskih voda, tj. navodnog „unapređenja plovidbe i zaštite od poplava“ Dunava i Drave.

Ovi planovi regulacije Dunava i Drave – planirani na području od ulaska Dunava u Hrvatsku i Srbiju, pa sve do ulaska Drave u Dunav, i uzvodno i nizvodno Drave od Osijeka – negativno će uticati na jedno od najbolje sačuvanih plavnih područja evropske važnosti – kaže se u obrazloženju peticije (http://www.amazon-of-europe.com) upućene Ministarki zaštite okoliša i prirode Hrvatske, Mireli Holy.

Oni će zaustaviti prirodnu dinamiku reka, uništiti prirodna staništa plavnih šuma i negativno uticati na mnoge populacije orla belorepana, bregunica, vodomara, crne rode i drugih vrsta „Amazona Evrope“, plavnih područja Dunava, Drave i Mure, koje uskoro treba da bude proglašeno za prekogranično UNESCO područje biosfere – kaže se u obrazloženju peticije i dodaje:

– Biće žrtvovan svetski važan rezervat ptica i najočuvanije plavno područje celog Dunava, Kopački rit, neodgovornom intervencijom nad životnom sredinom.

Problem je nastao već početkom 2008. godine planom regulacije 56 kilometara donjeg toka reke Drave, koje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Hrvatske odobrilo na sprovođenje Hrvatskim vodama, u toku završetka mišljenja međunarodne komisije Evropske komisije (Fact Finding Mission), čiji je zaključak bio da je reč o zastarelim, po prirodu destruktivnim aktivnostima koje se preduzimaju izvan međunarodnih standarda i evropskih zakona.

Ubrzo potom, Hrvatske vode su zatražile odobrenje regulacije 53 kilometara toka Dunava između granice sa Mađarskom i ušća Drave, a zajedno sa mađarskim upravljačima voda već otpočele regulaciju ušća Drave i Mure kod Legrada, ali i planiranje još većih intervencija na rekama da prirodne rečne koridore transformišu u kanale.

Prema projektnim studijama svih ovih projekata za glavni cilj se postavljaju unapređenje plovidbe i zaštite od poplava, iako, objašnjenje ovih potreba u dokumentaciji nisu objašnjenja. Nasuprot – kaže se u obrazloženju – ne postoje naselja ili infrastruktura koja plavi kao što ne postoji plovidba na reci Dravi uzvodno od Osijeka. Već je reč o delu upravljanja vodama starovremeneskim praksama u Hrvatskoj i o potrebama Hrvatskih voda da regulišu sve prirodne tokove reka kroz Hrvatsku, uključujući i ekološki važnu reku Savu u ne zna se kakve svrhe – kaže se u obrazloženju dvanaest organizacija.

Više o samoj inicijativi pogledajte na http://www.amazon-of-europe.com.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga