Dulić: Sačuvaćemo enterijer Papilona

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić kaže će grad sačuvati jedinstveni enterijer subotičkog kafea “Papilon”, jer je to i sam proglasio nepokretnim kulturnim dobrom

24. apr 2013

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić izjavio je da će grad učiniti sve kako bi sačuvao jedinstveni enterijer subotičkog kafea “Papilon”, jer je to i sam proglasio nepokretnim kulturnim dobrom.

“Pokušaćemo Jevrejskoj opštini da ponudimo lokal slične kvadrature u istoj zoni, kako bi mogla ostvariti profit kakav bi ostvarivala izdavanjem Papilona. Učinićemo sve što možemo da ‘Papilon’ ostane tu gde jeste i namera nam je da on bude neka vrsta reprezentativnog gradskog kafea sa kulturnim sadržajima”, rekao je Dulić agenciji Beta.

On je kazao da je “Papilon” u zgradi koja je u procesu restitucije vraćena Jevrejskoj opštini, a bivši vlasnik Dragutin Letić će, kao izvršni dužnik, biti iseljen u redovnom izvršnom postupku, a enterijer kafea neće biti narušen.

“Na ime zakupa bivši vlasnik duguje gradu oko 6, 7 miliona dinara i smatram da je neophodno da sednemo i razgovaramo, tu mislim na sve zaiteresovane strane, kako bismo sagledali opcije i pronašli rešenje koje će odgovarati svima”, rekao je Dulić.

Prema njegovim rečima, kako bi grad bivšem vlasniku kafea isplatio bilo koji iznos, neophodno je sačekati ishod sudskog postupka koji je on pokrenuo.

„Papilon“ je zvanično prestao da radi 1998. godine, a od tada traje sudski spor između vlasnika Dragutina Letića i lokalne samouprave.

Objekat, u kojem je bio „Papilon“, vraćen je Jevrejskoj opštini, koja, kako se ranije najavljivalo, ima nameru da ga izda u zakup jednoj banci.

Autor enterijera je grafički dizajner Karolj Đember i njegov tim umetnika Franje Radića i braće Skala.

Enterijer je nastao 1989. godine, a prema ocenama kriticara, u svom krajnjem dometu prevazišao je i svoje uzore.

Urađen je u savršenom duborezu, nadahnut umetnickcim pravcem secesijom, odnosno belgijskom školom Art Nuova, i od 1995. je zaštićeno kulturno dobro.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga