Dulić: Prodaja dela kasarne je bila regularna

„Vojna imovina se ne dobija, ona se mora otkupiti”

22. avg 2012

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić odbacio je danas medijske kritike da su gradske vlasti netransparentno prodale deo placa jedne subotičke kasarne, kao i da su taj plac prethodno kupile na nezakonit način.

Dulić je agenciji Beta rekao da je Subotica bila prvi grad koji je 2010. godine kupio vojnu imovinu i odbacio navode da u vreme kupovine Grad nije mogao postati vlasnik te imovine, zbog tada važećeg Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije po kojem je vojna imovina zapravo bila državna imovina.

Dulić je rekao da je kupovina placa 2010. godine bila jedini način da kasarne budu u vlasništvu grada.

„Ukoliko bismo samo postali nosioci prava korišćenja, mi ne bismo bili vlasnici ovog zemljišta. I u tom slučaju ne bismo raspolagali tim građevinskim zemljištem i ne bismo mogli da ga prodajemo”, kazao je Dulić.

Prema njegovim rečima, „vojna imovina se ne dobija, ona se mora otkupiti”.

Naveo je da je sledeći problem koji će grad imati sa vojskom zgrada Doma vojske, za koji je rekao da ga vojska “precenjuje”, odnosno smatra da taj objekat vredi više nego što je grad u stanju da plati.

„Zato je taj objekat u lošem stanju. Oko toga ćemo pregovarati u narednom periodu”, najavio je Dulić.

Oglas o prodaji građevinskog zemljišta u Subotici objavljen je u Službenom listu grada Subotice, na internetskim stranicama grada, Javnog preduzeća Industrijski i tehnološki parkovi, i u lokalnim listovima.

Dulić je najavio da će se založiti za izmenu lokalne Odluke o oglašavanju, odnosno založiće se za to da se slični oglasi objave i u nacionalnom mediju.

Jedini zainteresovani kupac koji se prijavio na licitaciju za prodaju dela placa subotičke kasarne „Petar Drapšin“ površine oko četiri hektara je austrijska firma „Tyrolian Real Estate“, koja je ponudila početnu cenu od 1,28 miliona evra.

Prethodno je gradsko Javno preduzeće Industrijski i tehnološki parkovi kupilo pre dve godine taj plac po desetorostruko nižoj ceni.

Direktor tog preduzeća Branko Guslov rekao je da je grad ukupno kupio 144 hektara vojnih objekata.

Grad Subotica se 2010. godine kreditno zadužio na pet godina za 250 miliona dinara, kako bi kupio vojnu imovinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga