Dulić: Pozorište će biti završeno za tri godine

Narodno pozorište u Subotici predstavlja ogromno bogatstvo i multikulturalnost, jer spada u jedino ili jedno od retkih pozorišta u zemlji u kojem će se predstave održavati na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku

12. apr 2013

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić izjavio je danas da će u naredne tri godne biti završena zgrada Narodnog pozorišta u tom gradu.

Dulić je na konferenciji za novinare rekao da je oko pitanja Narodnog pozorišta u Subotici konačno postignut konsenzus svih relevantnih političkih stranaka i uzete su u obzir finansijske mogućnosti finansijera ovog projekta i realne potrebe grada.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da se nazire krajnje rešenje izgleda Narodnog pozorišta, koje će biti u saglasnosti sa zaštićenim izgledom gradskog centra grada Subotice.

Predsednik Vlade Vojvodine Vlade Bojan Pajtić je rekao da je Vlada Vojvodine obezbedila 70 miliona dinara za nastavak radova na izgradnji i rekonstrukciji zaštićenih delova pozorišta u iznosu od 70 miliona dinara i da je spremna da u naredne tri godine izdvoji još 500 miliona dinara za radove na rekonstrukciji.

Prema njegovim rečima, Narodno pozorište u Subotici predstavlja ogromno bogatstvo i multikulturalnost, jer spada u jedino ili jedno od retkih pozorišta u zemlji u kojem će se predstave održavati na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku.

Narodno pozorište u Subotici izgrađeno je 1854. godine. Projekte za pozorište je izradio arhitekta Janoš Škulteti (Scultety Janos), koji je 1842. godine iz Satmara došao u Suboticu, u funkciji glavnog građevinskog nadzornika.

Uprkos protivljenju velikog broja građana i stručne javnosti, zgrada Narodnog pozorišta je srušena 2007. godine, od kada traje njena ponovna izgradnja i rekonstrukcija zaštićenih korintskih stubova.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga