Dulić-Marković: Tišina o aflatoksinu

Očigledno je državni vrh doneo odluku da se o aflatoksinu u mleku i kukuruz ćuti; što pre vratiti stari pravilnik

02. apr 2013

Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković izjavila je da bi država što pre trebala da vrati stari pravilnik o mleku koji dozvoljava maksimalno prisustvo 0,05 mikrogarama aflatoksina po kilogramu.

“Država bi što pre trebala da vrati standarde na onaj nivo koji je opšteprihvaćen u Evropi jer je Evropa naše tržište i treba se zaštititi od toga da mleko sa povećanim nivoom aflatoksina (u odnosu na pravilnike EU) ne dođe u Srbiju”, rekla je Dulić-Marković agenciji Beta.

Prema njenim rečima, na državnom nivou je “očigledno doneta odluka da se o nivou aflatoksina u mleku i kukuruzu ćuti”, jer bi podatke analiza trebalo redovno objavljivati u javnosti.

“Ako se rade redovne kontrole, potrebno je objavljivati te rezultate, pre svega kukuruza, jer kada aflatoksina nema u kukuruzu i stočnoj hrani neće ga biti ni u mleku”, rekla je Dulić-Marković.

Dodala je da su i mlekare dužne, zbog HACCP sistema kvaliteta hrane, da redovno proveravaju prisustvo aflatoksina zbog čega je obaveza države da sagleda da li je ovaj rizik ukalkulisan u proizvodnji mleka i da objavi kako stvari stoje sa tim.

Bivša ministarka poljoprivrede je ocenila da je sva krivica nakon afere sa mlekom prebačena na proizvođače mleka, koji su nakon upozorenja države, koliko su mogli, ispravili ishranu stoke.

“Sve ovo je zapravo izlaženje u susret velikim mlekarama i to je pitanje za nekog drugog, a ne za mene, zašto se uvek izlazi u susret monopolistima”, kazala je Dulić-Marković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga