Dulić-Marković: Statut ne predviđa secesiju Vojvodine

Predsednica Pokrajinskog odbora G17 Plus Ivana Dulić Marković izjavila je danas da Predlogom statuta Vojvodine ni…

08. feb 2009

ivanadulic.jpgPredsednica Pokrajinskog odbora G17 Plus Ivana Dulić Marković izjavila je danas da Predlogom statuta Vojvodine nije predviđena secesija i osnivanje „države u državi“ i da polemiku u javnosti zapravo vode oni koji su protiv evropskih integracija.
„Svaki put kada krenemo ka Evropi napravi se koalicija SANU, Sinod Srpske pravoslavne crkve i Socijalistička partija Srbije koja je očigledno samo na rečima proevropski orijentisana i za budućnost, a na delu zapravo želi da nas vrati u devedesete“, rekla je Dulić-Marković agenciji Beta.
Ona je istakla da je to veoma zabrinjavajuće jer Statut Vojvodine ne donosi secesiju već vraća Vojvodinu u pravni sistem Srbije.
Ivana Dulić Marković, koja je i potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine, podsetila je da nijedna od stranaka koje su se u pokarajinskom parlamentu izjasnile za Statut nema u svom programu secesiju već se zalaže za evropske integracije koje podrazumevaju regionalizaciju i decentralizaciju.
„Statut je samo jedan korak ka decentralizaciji u jednom regionu i može da posluži kasnije kao pravni okvir za druge regione i drugo prenošenje nadleznosti, ne samo na regionalne administracije nego i na lokalne“, rekala je Dulić-Marković.
Prema njenim rečima, to što se Sinod SPC-a i SPS protive usvajanju Statuta je „ne“ evropskim inetegracijama Srbije.
„Nikada ideja Vojvodine nije bila ideja ‘države u državi’. Mi smo pre nekoliko nedelja u Vojvodini obeležili prisajedinjenje Vojvodine Srbije i to su uradili ljudi koji su ispred sebe imali viziju i cilj Evropske unije i evropskih integracija“, navela je ona i dodala da oni samo žele da uspostave da institucije u pokrajini funkcioniše efikasno kao u drugim evropskim regionima.
Komentarišući zamerke pojedinih stranaka da je Statut protivan Ustavu Srbije, potpredsednica G17 Plus je kazala da je pozivanje na Ustav isto što i pozivanje na atomsku fiziku jer se u to ne razume niko ni od građana ni od političara.
„Ne vidim ko ima nadležnost da tumači Ustav osim Ustavnog suda. To je politička igra kako bi zadrži pažnju na svojim političkim partijama u javnosti jer pored propale priče iz devedestih izgleda da nemaju ništa drugo da ponude građanima Srbije“, istakla je ona.
Govoreći o tome da je ušla u pokrajinsku vlast tek nakon što je SPS podržao autonomiju Vojvodine, Dulić-Marković je rekla da je sada naučila lekciju da „Vuk dlaku menja ali ćud nikako“ jer je verovala izjavama vojvođanskog odbora socijalista.
„Sada ću se sa još više energije boriti za Statut Vojvodine iako je on daleko od onoga šta predviđa Statut G17 Plus – Vojvodina evropska regija evropske Srbije“, kazala je potpredsednica stranke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga