Dulić Marković: Beograd ne razume Vojvodinu

Potpredsednica G17 plus Ivana Dulić Marković ocenila je da političke stranke koje imaju centralu u Beogradu neopr…

13. mar 2009

ivanadulic.jpgPotpredsednica G17 plus Ivana Dulić Marković ocenila je da političke stranke koje imaju centralu u Beogradu neopravdano smatraju da će Vojvodini po novom statutu pripasti „previše nadležnosti“.
Dulić Marković je za današnji novosadski „Dnevnik“ kazala da je i u G17 plus bilo sporenja oko predloženih rešenja u zakonu o prenosu nadležnosti, koji treba da bude usvojen u Skupštini Srbije zajedno sa Statutom Vojvodine.
Ocenila je da sve stranke koje imaju centralu u Beogradu odlikuje nepoznavanje onoga što se dešava u Vojvodini.
„Zaprepašćujuća je nezainteresovanost javnosti za podatke koje je o stepenu siromaštva u Srbiji nedavno izneo ministar Božidar Đelić, a po kojima je u Vojvodini prosečna stopa siromaštva najveća i iznosi 9,2 odsto, dok je u centralnoj Srbiji ta stopa 8,9 odsto, a na nivou cele Srbije 7,8 procenata“, navela je Dulić Marković.
Dodala je da uprkos timm tendencijama, beogradski političari Vojvođane često prikazuju kao „bahate, samozadovoljne i nesolidarne“.
„Istina je da je ekonomska situacija i u Vojvodini veoma teška, a ukoliko se ovakva politika nastavi, izvesno je da će biti još teža, što neće koristiti nikom ni u Beogradu, ni u drugim delovima Srbije. I zato bih volela da političari iz Beograda ponekad pogledaju te podatke pre nego što daju izjave vezane za Vojvodinu“, poručila je Dulić Marković.
Dodala je da je pokrajinskom odboru G17 plus „sve teže“ da biračima objasni koliko su postupci te stranke u skladu sa njenim programom „Vojvodina – evropska regija evropske Srbije“.
Prema njenim rečima, Vojvodina je uvek bila i više nego fer i solidarna.
„To se pokazalo i na primeru NIS-a, gde se u Vojvodini progutalo to što je ova kompanije prodata za samo 400 miliona evra, od čega pokrajina treba da dobije 360 miliona, umesto više od milijardu evra, kako smo očekivali mi u Vojvodini“, kazala je Dulić Marković.
Upitala je da li Vojvodina treba da se solidariše na način na koji je „primorana“, odnosno da kupuje „punto“ iz Kragujevca ili da učestvuje u kupovini žirafe za zoološki vrt u Jagodini.
„I verovatno će (Vojvodina) biti primorana na još nekoliko takvih solidarnih postupaka“, navela je Dulić Marković.
Izrazila je nadu da će se do kraja marta na dnevnom redu Skupštine Srbije naći i Statut Vojvodine i zakon o prenosu nadležnosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga